2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Extrém hideg és fagyrengés az USA-ban

2023. február 7., 14:00
Extrém hideg és fagyrengés az USA-ban

Extrém hideggel kell szembenézni az USA egyes területeinek, ami nem csak a gazdaságra, de az emberekre - főleg a hajléktalanokra katasztrofális hatással lehet. Sok északi államokban található városban sürgősségi intézkedéseket léptettek életbe. 

kép: Carol White

A hideg önmagában is rossz hír, azonban most extrém léptékről lehet beszélni, hiszen az USA-ban valaha mért legalacsonyabb hőmérsékleti rekord is megdőlt, méghozzá New Hampshire-ben, ami bár igen északi állam, de közel sem annyira, mint Alaszka, a rekord hideg mégsem ott következett be. 

 

 

A Mt. Washington hegységben regisztrálták a szakemberek a rekordot, ami bár egy közel 2000 méteres hegyen mért adat, a -78°C-os mélység mindenképpen meglepő. De nem csak rekorddöntéssel, hanem fagyrengéssel is lehetett számolni. 

A fagyrengés kiváltója a fagyott felszín alatti vizek okozta tágulás, mely miatt a kőzetek megrepedhetnek – ezek mennydörgés-szerű hanggal járnak, de mozgást nem okoznak, és károkkal sem kell számolni emiatt. Ez azonban csak nagy hidegekben következik be. 

képek és lead kép: Scott Miller-CTV News London

Ezek is érdekelhetnek