2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Európai Hulladékcsökkentési Hét - a textil

2022. november 26., 11:00
Európai Hulladékcsökkentési Hét - a textil

Évről - évre egyre nagyobb jelentőséget kap a hulladék, pontosabban annak kezelése, a keletkezésének megelőzése. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a hulladék, az elpazarolt nyersanyag nem csak az erőforrások kimerüléséhez járul hozzá, hanem a klímakatasztrófa kiteljesedését is elősegíti. 

A hét elején indult, most már rendszeresnek tekinthető rendezvénysorozat, az Európai Hulladékcsökkentési Hét, melyhez hazánk is csatlakozott, és amelynek központi szereplője ezúttal a textil. 

 

Ez azt jelenti, hogy a hangsúly a ruhaipar, annak hulladékkezelése illetve a textilek újrahasznosítása a központi téma. Erre pedig hatalmas szükség van, hiszen a divat milliárdos üzletág, mely sajnos elképesztő módon pazarló. 

Nem csak a textil kerül elő a hulladékok szempontjából, hiszen minden, ami a kukába kerül technikailag elpazarolt erőforrás. A körforgásos gazdaság lényege éppen abban lenne, hogy a hulladék mint olyan egyáltalán ne, vagy csak elenyésző mértékben létezzen, minden, ami csak legyártásra kerül, életútja végén képes legyen megújulni, egy új termékként, feldolgozva vagy átalakulva, de újra kiléphessen a piacra. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek