2023. június 3. szombat
Klotild

És újra összeáll a bolygók sora...

2023. március 23., 08:00
És újra összeáll a bolygók sora...

Nagyjából egy hónappal ezelőtt azok, akik nem követték a híreket, döbbenten, kissé félve fedezhették fel az esti égbolton, hogy a Hold mellett két igen fényes pont is megmutatkozik, ráadásul egyvonalban. 

Akkor a Jupiter – Hold - Vénusz hármas tűnhetett úgy, mintha valami természetfeletti fényjelenség lenne, holott nem erről van szó, pusztán egy látványos bolygóegyüttállást figyelhettünk meg. A természet pedig kegyes, újabb látványossággal készült. 

 

A nagy hármas ugyanis újra összeáll, igaz, a hold karcsú arcát mutatja majd nekünk, de ez a látványosság értékét kicsit sem csorbítja. Március 23-án, azaz ma este 18:30-tól figyelhetjük meg az együttállást. 

Pénteken pedig egy negyedik bolygó, az Uránusz is csatlakozik a tánchoz, pontosabban váltja a Vénuszt a sorban. A Hold ekkor már kitakarja a szerelem istennőjéről elnevezett égitestet, de cserébe érkezik a harmadik legnagyobb átmérőjű bolygó a Naprendszerből, mely nevét Uránoszról kapta, aki az atyja Kronosznak, aki Szaturnusz görög megfelelője, az ég ura. Megpillantásához azonban sajnos távcsőre is szükségünk lehet, mivel messze nem annyira fényes jelenség lesz, mint a Jupiter. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek