2023. október 4. szerda
Ferenc

Érkezik a hó, de minket csak súrol

2019. december 15., 13:00
Érkezik a hó, de minket csak súrol

Szinte mindenki azt találgatja, vajon lesz-e fehér karácsonyunk idén. Mivel a meteorológusok 15°C-os maximumokat is ígérnek, így erre kicsi az esély. És bár Európába is érkezik egy olyan ciklon, mely erősen megszórja a területet hóval, minket csak súrolni fog. 

kép: severe-weather.eu

Jellemzően az Észak-Balkán lesz az a régió, melynek kijut a jóból, bár, hogy ez mennyire jó, azt mindenki döntse el maga. Egy erőteljes hidegfront nyomakodik a Földközi-tenger térsége felé, Észak-Olaszországot, valamint Görögország egyes részeit is érintve. 

kép: severe-weather.eu

Mind a Tirrén - tenger, mind a Jón -, mind pedig az Égei - tenger környezete számíthat hóra, ráadásul a ciklon adatait elnézve extrém mennyiségben is. 

kép: severe-weather.eu

Hazánkat az Alpok felől érinti a ciklon, itt erőteljes havat is hozhat magával, de ez inkább a magasabb területekre lesz jellemző. Alacsonyabban, és a ciklon peremén sokkal inkább az eső lesz jellemző, vagyis egyelőre igen kicsi esély mutatkozik a fehér karácsonyra. A ciklon mozgásának számolása azonban egy sok változós adathalmaz, így ebben azért eltérések még lehetnek. 

kép: snow-forecast.com

lead kép: 92moose.fm

Ezek is érdekelhetnek