2023. március 21. kedd
Benedek

Érdemes lehet javítani, még a mobiltelefonokat is!

2021. március 15., 11:00
Érdemes lehet javítani, még a mobiltelefonokat is!

Szinte minden gyártó évente legalább egy vadonatúj mobiltelefonnal lép a piacra, mely néhány apró részletben tér el az előzőtől. Egy kis ráncfelvarrás, egy kicsit nagyobb kamera vagy memória, és máris tódulhat a nép, hogy akár 300 000 forintot is kiadjon egy kütyüért, amelyről jövőre úgyis igyekeznek meggyőzni, hogy már elavult. Csakhogy ez a Földre nézve is gond! 

Mobilok 

350 ezer mobiltelefon kerül a szemétbe, és ez a szám naponta értendő! Minden egyes napon elképesztő mennyiségben landolnak a kukában a drágán vásárolt, és többnyire két év körüli mobilok. Félreértés ne essen, ezek nem azért kerülnek szemétre, mert már nem elég újak, hanem azért, mert nem lehet őket javítani, vagy egyszerűen nem éri meg. 

kép: Richard Barnes

Pedig egy mobil legyártásához hatalmas mennyiségben kell megmozgatni a ritka anyagokat, energiát kell befektetni, és nem utolsó sorban egy mobil a kukában már veszélyes hulladéknak minősül. Időről-időre előjönnek akciók, mikor a használt mobilt beszámítják, de az újrahasznosítása még így is kétséges. 

 

Javíthatóságot! 

A körforgásos gazdaság egyik alapkövetelménye, hogy egy adott tárgy csak akkor kerüljön a szemétbe, ha azt már sem javítani, sem újrahasznosítani nem lehet. Persze ehhez az is kell, hogy a gyártók igenis törekedjenek arra, hogy a termékeik a lehető legtovább “életképesek” legyenek, és azokat lehessen újrahasznosítani, hiszen a hulladék nem elfogadható opció.  

kép: howtostartanllc.com

Jelenleg a mobilgyártók piacán igazán jó javíthatósággal csupán két, kevéssé ismert gyártó rendelkezik, a Fairphone és a Terracube – ezek moduláris rendszerben épített telefonokkal dolgoznak, melyek javíttatása kifejezetten egyszerű. 

De nem szabad elfelejteni, hogy sok esetben a többi gyártó ,készüléke is javítható. Egy olcsóbb verzió esetében nem feltétlenül éri meg anyagilag a művelet, de egy drágább készülék esetében már igen, tehát mielőtt a kukában landolna a készülék, egy javítást meg lehet próbálni. Ha mindenképpen cserélni szeretnénk a készüléket, a régit még mindig el lehet adni, amivel mindenki, még a bolygó is jól jár! 

lead kép: prizminstitute.com

 

Ezek is érdekelhetnek