2023. június 3. szombat
Klotild

Építkezzünk használt ruhából

2020. augusztus 4., 16:00
Építkezzünk használt ruhából

Az újrahasznosítással, illetve annak hiányával kapcsolatban a legtöbb esetben a műanyag kerül előtérbe, esetleg még az élelmiszerhulladékról ejtünk szót, de a textilekkel nem igazán foglalkozunk. Pedig kellene, mivel a textilhulladék is hatalmas problémát jelent a Földnek. 

Mi a gond? 

Azzal tisztában vagyunk, hogy a fast fashion modell nem igazán környezetbarát. A futószalagon érkező kollekciók vásárlásra ösztönzik az embereket, és rengeteg, egyáltalán nem a tartósságáról híres ruhadarabot veszünk meg. Ez azonban nagyon megterheli a környezetet, még akkor is, ha a gyártók igyekeznek “környezetbarát" megoldásokkal élni, amik legtöbbször csak látszatintézkedések. 

kép: kisskissbankbank.com

Első gondolatunk az lehet, hogy miért is olyan nehéz az újrahasznosítás, hiszen a pamut természetes anyag, akár komposztálni is lehetne. Ez ugyan igaz, de a sok vegyszer, amivel a ruhákat kezelik az újrahasznosítást is erősen megnehezíti, ráadásul a legtöbb ruhadarab kevert szálas, így pedig az újrahasznosításuk drága, és nem igazán éri meg a cégeknek. 

 

Merre tovább? 

A textilek sajnos a legtöbb esetben a tűzben végzik, ami – tekintve a műanyag szálakat - nem igazán jó ötlet. Ennek ellenére nem nagyon áll rendelkezésre más lehetőség. 

Clariss Merlet építész még 2017-ben dolgozott ki egy eljárást, amiben a textilhulladék egy részét hasznosítani lehet. A pamutnak igen jó hang és hőszigetelő tulajdonságai is vannak, vagyis építőanyagnak is kiváló lehet. Az eljárás lényege, hogy természetes kötőanyaggal keverik el a textilhulladékot - jelesül pólókat -, majd ezekből téglát préselnek. 

kép: fab-brick.com

A téglákkal ugyan emeletes házakat nem lehet építeni, és az esőt sem bírják olyan jól, mint az égetett agyag, de belső válaszfalak gyanánt a gipszkarton helyett kifejezetten hatékonyak. Nem csak környezetbarát voltuk miatt, hanem azért is, mert lényegesen jobban hang és hőszigetelnek, mint a gipszkarton, ez pedig fontos lehet például egy dolgozószoba, egy hálószoba, vagy egy zajos gyerekszoba esetében. 

a francia FabBric névre keresztelt vállalkozás pedig, mely a téglákat gyártja egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, ami talán annak is köszönhető, hogy a tégláik látványra sem az utolsók, vagyis érdemes megmutatni azt is, miből van a fal.

lead kép: faireparis.com 

Ezek is érdekelhetnek