2023. június 3. szombat
Klotild

Energiaválságot okoz Indiában a hőhullám

2022. május 4., 14:00
Energiaválságot okoz Indiában a hőhullám

Az energiaválság a napokban jellemzően az orosz-ukrán háború kapcsán kerül elő, többnyire az orosz energiahordozók körüli huzavona miatt. Azonban az energiahiány nem csak az EU-t érinti, India már most kénytelen áramkimaradásokkal számolni. 

Az irdatlan méretű ország a világ harmadik legnagyobb energiafelhasználója. Ez a cím elkeserítő akkor, ha azt is hozzátesszük, hogy energiaigényének nagy részét a szén égetése révén fedezi. A környezet szennyezése mellett most azonban azzal is számolni kell, hogy kifogynak a készletek, és a szén ára is egyre feljebb kúszik. 

 

 

 

A mostani válság okozója a korai és intenzív hőhullám, melyben a valaha mért legmagasabb áprilisi hőmérséklet indiai rekordja is megdőlt, méghozzá 45,9°C-kal. Az elképesztő és hosszan tartó meleg súlyos aszállyal is együtt jár (a márciusi csapadékmennyiség 71%-kal volt kevesebb, mint a megszokott), ez pedig az energiafelhasználást az egekbe röpíti. 

A klímakatasztrófa egyik velejárója a szélsőségessé váló időjárás, mely ellen bár az ember többnyire képes védekezni, az ehhez használt eszközei csak tovább rontanak a helyzeten. A szélsőségek pedig lassan a világon mindenhol jelen vannak, kezdve az extrém hőhullámoktól, melyek nem csak Indiát, hanem például az Antarktiszt is sújtják, egészen addig a döbbenetes szárazságig, amivel Kalifornia néz szembe. De ide lehet sorolni az extrém méretű havazásokat, vagy azokat a hideghullámokat is, melyek soha nem látott mélységekbe taszítják a hőmérő higanyszálát. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek