2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Energiaspórolás miatt max 25°C-ig lehet hűteni az olasz középületeket

2022. április 23., 14:00
Energiaspórolás miatt max 25°C-ig lehet hűteni az olasz középületeket

A világ energiaéhsége egyre és egyre nagyobb méreteket ölt. Most pedig elért egy választási pontot: az orosz-ukrán háború kapcsán merül fel a kérdés, hogy mennyire vagyunk elnézőek azért, hogy több és több energiát kaphassunk? 

Olaszország igyekszik csökkenteni függőségét az orosz energiahordozóktól, ahogyan sok más európai ország is. Ehhez azonban nem csak a megújulók ösztönzése és a gázimport módosítása az eszköze, hanem az energiafelhasználás korlátozása is. Na nem drasztikus dologról van szó, sokkal inkább ésszerűről. 

Sokan nem szeretik azt az érzést, amikor belépnek egy középületbe a tomboló nyári napról, és ott elsőre ugyan kellemes hűvös van, de később már akár fázni is kezdenek. Ennek oka a túlságosan alacsony hőfok beállítása a légkondin, aminek egyébként egészségügyi vonatkozásai is lehetnek. 

Az olaszok úgy határoztak, hogy jövő hónaptól a középületekben a légkondi legalacsonyabb hőfoka 25°C lehet, ez alá nem tekerhetik a gombot. Ha pedig az épületeket már fűteni kell, akkor ott a maximális hőmérséklet a 19°C lehet. Előbbi érthető, utóbbi talán egy kicsit alacsony, de az olaszok ezek mellett teszik le a voksukat. 

 

 

Az intézkedéstől azt várják, hogy csökkenjen az energiafelhasználás - és talán az emberek rájöjjenek, hogy felesleges telente 25°C-ra fűteni a házat, nyáron pedig 22°C-ra hűteni -, ezzel pedig erről az oldalról is elősegítsék az orosz energiahordozókról való leválást. 

Hosszabb távon is érdemes lenne ezen az elképzelésen tovább haladni. Sok esetben a bevett gyakorlatok feleslegesen sok energiát használnak el olyan funkciók fenntartására, melyekre igazából nincsen szükség, vagy nem olyan formában, ahogyan most léteznek. Az energia ésszerű felhasználása is része kell legyen a tisztább jövőnek, hiszen a pazarlás ezen az oldalon sem jó, és nem is fenntartható. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek