2023. szeptember 22. péntek
Móric

Elszáll a kávé ára!

2021. szeptember 5., 14:00
Elszáll a kávé ára!

Kenyeret és cirkuszt a népnek - tartja a régi mondás, de napjainkra ezt kiegészíthetnénk azzal is, hogy kenyeret, kávét és cirkuszt a népnek. A kávéfogyasztás ugyanis világszerte nő, és bár tisztában vagyunk azzal, hogy a kávé termesztése nem tesz jót a bolygónak, lemondani a fekete italról akkor sem tudunk. 

kép: publish.illinois.edu

Most azonban egy igen kellemetlen időszak következik a kávézás szerelmesei számára. Az árak ugyanis erősen elszálltak. Augusztusban 3%-kal drágult az Arabica kávé, júliusban 18%-kal, és év végéig még további 13%-os emelkedést várnak a szakemberek - és igen, zömmel ezt mi, fogyasztók fogjuk megfizetni. 

kép: dailycoffeenews.com

De mi az oka az árak emelkedésének? A két legnagyobb kávénagyhatalom Brazília és Vietnám, de sokat nem tudnak tenni a világ kávékészleteinek felturbózásáért. Vietnám esetében - a Robusta kávé importjában komoly emelkedés mutatkozott, csakhogy a Covid bekevert, a kikötőket lezárták, vagyis a szállítás erősen akadozik. 

Brazília pedig a klímaváltozás áldozata lett. Bár Bolsanaro elnök nem tulajdonít jelentőséget ennek a dőreségnek, a klímakatasztrófa olyan aszályt hozott a területre, melyre 90 éve nem volt példa. És hogy a dolgon még egyet lehessen csavarni, az aszályt egy jelentősebb fagy követte, ami nem csak az idei évre, de a következő 1-2 évre is jelentősen csökkenteni fogja a kávé hozamát. 

kép: bbc

A klímaváltozás hatásai az emberek számára eddig többnyire a pusztító természeti jelenségekben mutatkoztak meg. És sokszor érezhettük azt, hogy ez nem itt történik, nincsen ránk hatással. Most azonban elkezdenek szivárogni a gazdasági hatások is, melyek mindannyiunk pénztárcáját érinteni fogják, és a szivárgásból nemsokára hömpölygő áradattá duzzadnak. 

kép: bbc

lead kép: coffeeandhealth.org

Ezek is érdekelhetnek