2022. december 6. kedd
Miklós

Elkészült a kompakt, könnyen telepíthető hőszivattyú is

2021. szeptember 13., 11:00
Elkészült a kompakt, könnyen telepíthető hőszivattyú is

Ha fázunk, akkor becsukjuk az ablakokat, rosszabb esetben pedig befűtünk a lakásban. Ha pedig melegünk van, akkor szélesre tárjuk az ablakokat, had’ áradjon be a friss levegő. De, amikor odakint is kánikula tombol, akkor bizony az ablakon át is csak forróság ömlik a szobába. A légkondi ezt a gondot ugyan megoldja, de ennek sajnos még most is magas ára van. Van azonban más megoldás. 

Légkondi? 

Nagyon sokáig kardoskodtak a környezetvédők a légkondi használata ellen, és igazuk is volt, hiszen megjelenésekor még nem voltak ilyen sűrűn komoly hőhullámok, vagyis inkább csak kényelmi, semmit “túlélési” eszköz volt. Mára a dolog megváltozott, és olyanok is beszereltetik az eszközt, akik egész eddig tartották magukat. Hiszen az éjszakai 25-28°C-ban már képtelenség pihenni. 

A légkondik is nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években, vagyis a károsanyag-kibocsátásuk is jelentősen csökkent, de sajnos még messze nem elegendő mértékben. És sajnos azzal is tisztában kell lenni, hogy hűteni bizony energiaigényesebb, mint fűteni... 

 

 

 

Hőszivattyú 

Nem újdonság, hogy mind a fűtés, mind a hűtés megoldható környezetbarát módon, hőszivattyúval. Ez azonban központosított formában érhető el, és olcsónak nem igazán lehet nevezni. Ezen szeretne változtatni a Gradient, mely olyan hőszivattyút készít, mely átalakíthatja a hűtési piacot. 

A szerkezet ugyanis kompakt, és a vállalat ígérete szerint alapvető szerszámokkal 15 perc alatt telepíthető. Ehhez csak egy ablak kell, és semmi más. Ráadásul az eszköz olyan kialakítást kapott, hogy a kilátást sem veszi el, sőt, kis asztalka funkciót is betölthet. Egy hordozható, könnyen telepíthető hőszivattyú, mely melegíteni is képes hatalmas áttörés, de azért nem eszik ilyen forrón a kását. 

A szerkezetben a hűtőfolyadék még most is kifejezetten ártalmas a környezetre, ezen igyekeznek javítani a gyártók, ám egyelőre olyan engedélyezett anyag, mely képes lenne helyettesíteni a mostanit lényegesen kisebb környezeti lábnyommal - egyelőre nem létezik. Ráadásul a szerkezet árát sem tudjuk pontosan, és azért ez is erősen beleszól abba, hogy a 2022-re tervezett piacra lépés mekkora változást is hozhat. 

képek és lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek