2023. június 3. szombat
Klotild

Elhúzódó légköri folyó hoz hatalmas mennyiségű havat az USA nyugati területein

2021. december 19., 14:00
Elhúzódó légköri folyó hoz hatalmas mennyiségű havat az USA nyugati területein

Az USA nyugati államainak nagy részét érinti a jelenség, ami nem olyan gyakori. Ez nem más, mint egy elhúzódó légköri folyó, mely bizony jelentős mennyiségben ontja magából a csapadékot. 

kép: NOAA

Ez nem is olyan rossz hír például Kalifornia számára, ahol a szárazság elképesztő méreteket öltött már idén, de azért a jóból is megárt a sok. Ebben az esetben is akkora mennyiségű heves esőzéssel kell számolni, melyet már nem lesznek képesek kezelni a folyók. 

kép: NOAA-GOES-17, RAMMB-CIRA- TW

Az érintett területeken figyelmeztetést adtak ki a villámáradások és a medrükből kilépő folyók miatt. A védelmi intézkedéseket már megkezdték. 

 

 

 

Ennél valamivel nehezebb helyzetben vannak a hegyvidéki területek. Csapadék ide is érkezik, de itt már jellemzően hó formájában. Ez Sierra Nevada esetében akár 150 cm-t is meghaladó friss hómennyiséget jelent. 

kép: pixabay

Ez ellen védekezni sem igazán lehet, ekkora hótömeggel pedig már komoly gondok is lehetnek. Az ünnepi utazásokra biztosan hatással lesz, mert bár maga a folyó jellemzően december 14 körül okozza a gondokat, a csapadékmennyiség, kiváltképp hó formájában ennél jóval tovább okozhat problémát. 

kép: pixabay

lead kép: pixabay

Ezek is érdekelhetnek