2020. január 23. csütörtök
Rajmund, Zelma

Elgörbülnek a sínek a melegben? itt a megoldás!

2019. július 31., 16:00
Elgörbülnek a sínek a melegben? itt a megoldás!

Az a fránya hőtágulás is egyre nagyobb gondokat okoz, és most kivételesen nem a tengerekről van szó, hanem a vonatokról. Hiszen egyre nagyobbak a melegek, és erre bizony a vasúti közlekedésnek is reagálni kell valahogy, ha fenn akar maradni. 

Sínbaj 

A vonatok többnyire a felszínen közlekednek. Bár vannak olyan sínpárok, melyek a föld alatt viszik az utasokat, de ezek csak egy városon belül közlekednek, nem igazán nagy távolságokon. Van olyan kezdeményezés is, mely a vonatokat a föld alá vinné, de ez még gyerekcipőben jár, vagyis nem megoldás a hőségre. Mert hőség van, ezt tudják a németek is, ahol 40°C feletti melegeket is regisztráltak a hónapban, nem is egy helyen. 

kép: wiwo.de

A vonatközlekedésben nem csak az utasoknak okoz gondot a meleg. Az ugyanis viszonylag könnyen orvosolható, hiszen csak egy légkondicionálóra van szükség, és máris hűvösebb van. A sínek helyzete azonban nem ilyen egyszerű. A gondot a már emlegetett hőtágulás okozza, vagyis az, hogy nyáron 60%C fölé melegednek a sínek, ami már deformitáshoz vezet. Ha pedig a sin görbül, abból vagy baleset lesz, vagy órákig tartó várakozás, és másik járműre való átszállás. Egyik sem jó, az anyagi kárról már nem is beszélve. 

Színezd újra 

A Deutsche Bahn (DB) abban látja a megoldás, hogy a síneket fehérre festik. Az ötlet azon alapszik, hogy a világos felületek jobban visszaverik a napsugarakat, vagyis kevésbé melegszenek fel. Többek közt ez az oka annak is, hogy a mediterrán régióban mind a mai napig szívesen alkalmazzák a fehér színt a házak falán. 

kép: suedostschweiz.ch

A fehér sínek ötlete nem újdonság, Würzburgban, Bajorországban a villamosok síneit festették fehérre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 6-7°C-kal is hűvösebbek maradnak így a fémkígyók, ami hatalmas segítség, hiszen míg a festés előtt ebben a városban is gondokat okozott a sínek deformitása nyáron, mióta fehérek, ezzel nem volt gond. 

A fehér szín pedig hódít. Nem csak a síneket lehet vele megóvni, a városok is hűthetőek, ha a tetők fehér színűek. Kaliforniában pedig felvetődött az ötlet, hogy az aszfaltot is lehetne fehérre színezni, hiszen ezzel is hűteni lehetne az extrém forróságnak kitett államot. A fehér tehát biztosan jó megoldás, ha a hőségről van szó, bátran éljük vele! 

lead kép: barfi.ch