2022. december 6. kedd
Miklós

Elérkezett a műanyagesők kora

2019. szeptember 4., 08:00
Elérkezett a műanyagesők kora

Műanyag van mindenhol, ahova csak nézünk. A boltokban, otthon, a ruháinkban, és sajnos lassan már az ételünkben, italunkban is. A műanyagok többsége, nagyjából 90%-a ugyanis nem kerül újrahasznosításra - vagy azért, mert nem lehet, vagy azért, mert nincsen rá kapacitás -, így azok aprózódnak és aprózódnak, míg végül mindenhol jelen lesznek. 

Vándorlás 

A műanyagszemét problémája mindennapi téma a sajtóban. A Csendes-óceánon úszó szemétsziget hatalmas mérete már nem foglalkoztatja igazán az embereket, már nem lepődnek meg rajta. És hát a Csendes-óceán messze van... 

kép: fox6now.com

Egy friss tanulmány azonban olyan dolgot fedezett fel, ami erősen árnyalja a műanyagokról, illetve a szennyezésről alkotott képet. Gregory Weatherbee kutató a Sziklás-hegységben gyűjtött esővízmintákat. Tanulmányozni akarta a bennük lévő talajrészecskéket és ásványokat, ám ezeken kívül valami egészen más, oda nem illőt is talált. Igen, műanyagrészecséket és mikroszálakat pillantott meg a mikroszkóp alatt. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába nem dobálunk szét műanyagot a hegységben, az esőben már jelen van a szennyezés. 

Mindenhol 

Elkeserítő, de most már biztos: a mikroműanyagok a szél hátán akár ezer kilométert is megtehetnek, és olyan helyeken is rájuk lehet találni, ahol egyáltalán nem számítottak rájuk eddig. A légkörbe kerülve az esővel a védettnek hitt régiókban is könnyedén megjelennek, bemosódnak a talajba, az élelmiszerekkel pedig minket, embereket is veszélyeztetnek. Egy kutatás alapján már most is negyed kiló műanyagot fogyasztunk el évente. Hogy ez mit jelenthet? Jót biztosan nem. Allergiás reakciót válthat ki a szennyezés, de a pontos hatásait még nem ismerjük. Ez sajnos az az eset, amikor a baj mértékét már csak akkor ismerhetjük meg, amikor késő. 

kép: patch.com

De honnan jön ez a rengeteg műanyag? Hiszen azért olyan régóta még nincsen a környezetben, hogy ilyen mértékű aprózódáson menjen keresztül. Nos, ez igaz, csakhogy a mikorműanyagok minden műanyagról leválhatnak. Ez azt jelenti, hogy a PET palackokról, poharakról, szívószálakról vagy éppen a bútorainkról is folyamatosan válnak le mikroszkopikus részecskék. Nincs ez másképpen a műszálas ruhákkal sem, minden hordásnál, minden mosásánál mikroműanyagok szabadulnak el róluk. A műanyagok mennyiségét tekintve ez pedig hatalmas gond. A megoldás így nem az újrahasznosítás, hiszen a mikroszkopikus részecskék terjedését ez képtelen megállítani, hanem az átállás, a természetes anyagok használata és a műanyagok teljes kivonása az életünk minden részéről. 

lead kép: nationofchange.org

Ezek is érdekelhetnek