2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Elcsitultak a lángok Görögországban

2021. augusztus 18., 14:00
Elcsitultak a lángok Görögországban

Már idén is tapasztalhattuk, hogy az erdőtüzek fokozódó intenzitással jelennek meg a forró nyarakon. Eddig is égett a természet szinte minden nyáron, ezután is fog, de intenzitását tekintve sajnos a helyzet csak fokozódik. 

kép: REUTERS - Alkis Konstantinidis

A szélsőségessé váló időjárás egyik eleme, hogy a szárazságok is elhúzódnak. A szárazság szintén nem friss jelensége Európának, vagy éppen az USA-nak, de annak hossza egyre csak nő a klímakatasztrófa kiteljesedésével. Ez pedig több dolgot is eredményez. 

kép: tittlepress.com

Az egyik ilyen a Görögországban is tomboló erdőtűz, mely két héten át hihetetlen intenzitással porlasztott el mindent, amit csak tudott. A legsúlyosabban érintett terület Évia szigete, ahol több település is megsemmisült, de komoly károkkal lehet számolni sok területen, köztük a főváros külvárosaiban is. 

kép: ruptly.tv

A múlt hét végére azonban sikerült megfékezni a lángokat. Ebben nagy segítséget jelentettek az esőzések, és az a tény is, hogy a hőmérséklet is lecsökkent némileg, vagyis már nem a 47°C körüli kánikulákkal kellett számolni.  

 

Szórványosan még égnek a tüzek, de jelentős tűzfészek most már nincsen. A szakemberek és a felszerelésük is a helyszínen maradnak, hiszen a hét végén megerősödött a szél, így augusztus idusán akár még fel is lángolhattak a tüzek, de ezek megfékezése már könnyebben megy. 

kép: MICHAEL VARAKLAS - AP

A mostani tűzvészben a veszteségek is hatalmasak. Több száz ingatlan, borzalmas mennyiségű élőlény, köztük olyan veszélyeztetett lények is, mint a görög teknősök, vagy a hazánkban fokozottan védett fehér gólyák. 

kép: nytimes.com

lead kép: keeptalkinggreece.com

Ezek is érdekelhetnek