2023. január 29. vasárnap
Adél

El lehet felejteni a füstölést a kertben - végleg

2020. június 5., 08:00
El lehet felejteni a füstölést a kertben - végleg

Hazánkban a levegő minőségével komoly gondok vannak. Nem véletlen az sem, hogy a koronavírus-járvány idején, amikor minden nagyvárosban, ahol megállt az élet csökkentek a szennyezési adatok, Budapesten ez nem így volt. A fűtés ugyanis olyan mértékben szennyezte a levegőt, hogy az autóhasználat jelentős csökkenése szinte meg sem látszódott. Most a levegő védelmében lépett a kormány.

Levegőminőség 

A városok levegője nem éppen tiszta, ez pedig Budapest esetében is nagyon igaz. Ráadásul a főváros erősen melegszik, a régió második legjobban melegedő városa, és a meleg fokozza a légszennyezettség romboló hatásait is. Azon túl, hogy ma már bizonyított tény, hogy a levegő minősége hatással van a kórokozók terjedési sebességére is, más gondokat is generál a szennyezettség. 

kép: zoldtriasz.hu

Jelen esetben például az Unió eljárást folytat hazánkkal szemben, éppen a levegő minősége miatt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy bár a politika jellemzősen a kívánt szintek teljesítésére koncentrál, azért a levegő minőségének javulása a pénztárcának is jót tesz. Lehet, hogy kezdetben a kiadási oldal tűnik nagyobbnak, de az egészségügyben hagyott összegek olyan mértékben csökkenhetnek a levegő minőségének javulásával, ami megdöbbentő! 

 

Nincs több füst 

A fűtést megtiltani nem lehet, és egyelőre az autóhasználat jelentős korlátozására sincsen kilátás, holott ez nagyon sokat segítene a fővároson. Persze ehhez a bicikliutak, a gyalogosforgalom és a tömegközlekedés erősítésére is szükség lenne. 

kép: poyry.com

Azonban a füstölést jövő évtől elfelejthetjük. Egészen pontosan a zöldhulladék égetése lesz tilos. Nem marad rá idősáv, nem kell az önkormányzattól kérdezgetni, hogy mikor lehet tüzelni, mert teljesen és egységesen tilos lesz a füstölés. A zöldhulladék így méltó helyére, a komposztba kerülhet, vagy az udvaron, vagy a központi leadóhelyeken, és végre nem megy kárba a termőföldnek való növényi nyesedék és kihúzott gaz.  

a füstölés megtiltása pedig hatással lesz az egész ország levegőminőségére, nem csak a városokra. Hiszen a kertvárosi régióban is bevett szokás a kerti hulladék égetése, amitől valamiért nem igen tudnak megszabadulni az emberek. 

lead kép: klamathfallsnews.org

Ezek is érdekelhetnek