2022. október 4. kedd
Ferenc

Egyre több az erdőtűz Amazóniában

2022. augusztus 7., 11:00
Egyre több az erdőtűz Amazóniában

A szélsőséges időjárás az olyan kifejezetten fontos természeti területeken is jelentkezik, mint amilyen Amazónia. A szárazság itt is gondokat okoz, hiszen az erdőtüzek számának növekedésével jár együtt. 

Ráadásul szinte minden évben egyre és egyre több a tűzeset, melyekkel főleg Brazília szembesül, de sajnos az egész világra hatással vannak. Idén júliusban 8%-kal több területet érintett a tűz, mint tavaly ilyenkor, de ebben az évben már 13%-kal nagyobb terület égett le, mint tavaly az év első 7 hónapjában. 

 

A brazil nemzeti űrkutatási intézet adatai szerint eddig mintegy 12 900 tűzeset történt Amazónia területén, és sajnos tény, hogy a száraz időszaknak csak az első hónapja a július. Várhatóan idén is több millió állat és ennél is több növény esik áldozatul a tüzeknek. 

A gondot csak tovább tetőzi, hogy a szegénység miatt sok ember igyekszik magának termőterületet kikanyarítani az esőerdőből, ahol aztán termelhet annyit, hogy eltartsa családját. A szándékos gyújtogatások azonban zabolátlan futótüzeket eredményeznek. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek