2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Egy újabb ciklont szült egy már meglévő, de gyengülő szörnyeteg Omán partjainál

2021. október 10., 11:00
Egy újabb ciklont szült egy már meglévő, de gyengülő szörnyeteg Omán partjainál

A Gulab trópusi ciklon komoly károkat okozott Andra Pradeshben. A heves esőzésekkel és jelentős széllel kísért ciklon nem csak házakat tett tönkre, hanem villámáradásokat is okozott a területen. 

kép: RAMMB-CIRA, TW

Vizig városa számára a ciklon elhozta a történetének második legcsapadékosabb napját. Ez egészen pontosan 282 mm esőt jelentett, aminek következtében a kialakuló áradásokban két ember veszítette. 

kép: RAMMB-CIRA, TW

A Gulab ciklon végül a szárazföld felett depresszióvá gyengült, és ilyen formájában is jelentős mennyiségű csapadékkal öntözte meg a területet. Azonban a rendszerbe beleszólt az Arab-tenger. Mikor ugyanis Gulab maradványai a víz fölé értek egy új ciklonnak, Shaheen-nek adtak életet. 

 

 

Shaheen pedig Észak-Ománban landolt, nem is kis erőfitogtatással. A víz felett töltött idő elegendő volt ahhoz, hogy a rendszer 130 km/h-ás szeleket legyen képes produkálni, ezzel eléri a hurrikánskála egyes fokozatát is. 

Komoly aggodalomra ad okot a tenger állapota is a ciklon nyomán, mivel a szakemberek egyrészt tartanak a vihardagálytól, másrészt számolni kell azzal is, hogy a vízen akár 8-12 méteres hullámokat korbácsolhat a szél. Mindemellett a szárazföld egyes területeire akár 600 mm csapadékot is várnak a szakemberek. 

kép: RAMMB-CIRA-CSU

lead kép: PTI

Ezek is érdekelhetnek