2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Egy új por állagú anyag hatékonyan szűri a mikroműanyagokat a vízből!

2022. december 27., 11:00
Egy új por állagú anyag hatékonyan szűri a mikroműanyagokat a vízből!

A mikroműanyagok jelentette kihívás egy hatalmas gond, hiszen míg a műanyaghulladék eltávolítása pusztán akarat kérdése, addig a mikroműanyagok kiszűrése a vízből kifejezetten nehéz és tudományos megoldást kívánó feladat. Szerencsére nem ma kezdenek hozzá a gond orvoslásához, ez már évek óta zajlik, és most egy új, kecsegtető eredmény is született. 

A Surrey Egyetem kutatói kifejlesztettek egy robothalat, mely a vízben tátott szájjal úszva hatékonyan képes kiszűrni a mikroműanyagokat. Ehhez pedig egy másik érdekes találmányt használ, mely szintén ehhez a kutatócsoporthoz kötődik.  

 

 

Egy olyan, por állagú abszorbenst, vagyis “magába nyelő” anyagot sikerült létrehozni, mely a környezetre nem gyakorol káros hatást, de mégis, az eddigi technológiákhoz képest az 1000-szer kisebb mikroműanyagokat is képes megkötni, így kiszűrni azokat a vízből. 

Ráadásul az anyag többször is felhasználható, mivel vasat tartalmaz, azaz mágnesezhető. Ez azt jelenti, hogy mágnes segítségével szétválasztható a műanyag és az abszorbens, így a por újra teheti a dolgát - nem utolsó sorban a mikroműanyagok újrahasznosítása is sokkal egyszerűbbé válik. A technológia készen van, tesztelték is, vagyis most már csak az ipari szereplőre várnak, akivel a tömeggyártást is meg lehet kezdeni. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek