2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Egy erős kávé a napelemeket is turbózza

2019. május 27., 16:00
Egy erős kávé a napelemeket is turbózza

A napelemek területén a fejlesztések folyamatosak, ami köztudott. De nem csak a teljesítményük fokozása a cél, hanem az is, hogy képesek legyenek a szilíciumot kiváltani valami más anyaggal, mivel ennek költségei igen magasak, ami gátolja a totális napelem forradalmat. 

Perovszkit 

A napelemek lehetséges anyagai közt a perovszkit alapúak igen jól szerepelnek. A kálium-titanát oxid, melyet ezekhez a szerkezetekhez használnak, könnyebben szerezhető be, mint a szilícium, és a felhasználhatósága is igen jó. 

kép: hu.wikipedia.org

Az árra vetített energiatermelése közel azonos a bevett anyagéval, vagyis ezen a téren egyelőre nem teljesít olyan jól a perovszkit, mint kellene, hiszen azonos termeléshez az alternatív napelemből többre lenne szükségünk. Ezen azonban már dolgoznak a szakemberek, és most meglepő összefüggésre jöttek rá, mely pedig eredetileg viccnek indult. 

Kávé 

Sokan vagyunk úgy a reggeleinkkel, hogy egy jó erős kávé nélkül nem is próbálkozunk azzal, hogy felébredjünk, mert úgy is reménytelen lenne. Ez igaz a tudományos világ sok résztvevőjére is. A perovszkit napelemek kutató közt pedig egyik reggel felmerült egy vicces ötlet: ha a kávé felpörgeti az embert, akkor vajon felpörgeti a napelemek teljesítményét is? 

A vicc szöget ütött a kutatók fejébe, és végül utánanéztek a dolognak. Kiderült, hogy a koffein, mint alkaloid bizony emeli a perovszkit napelemek hatásfokát, méghozzá nem is kevéssel, akár 3%-al is (17%-ról közel 20%-ra emelkedett). A kémiai kötések, melyeket a koffein létrehoz a panelekben ráadásul még a tartósságukat is megnöveli, sőt, a hatásfok-növekedés magas hőmérsékleten is jobban megmarad. Ez azonban csak a perovszkit esetében igaz, a hagyományos, szilícium alapú napelemeknél nem működik. 

kép: oldsmokeybbq.hu

A jó hír nekünk, fogyasztóknak a legjobb, hiszen a kutatások folyamatosan sikerrel zárulnak, a napelemek hatásfoka, tartóssága egyre növekszik. Ez pedig le fogja nyomni az árakat, ha a perovszkit valóban képes lesz beváltani a hozzá fűzött reményeket - márpedig nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz vele gondja. Bár a perovszkit sem hever minden sarokban, az ilyen anyagú napelemek előállítási költségei lényegesen alacsonyabbak, csupán az ötöde a szilícium alapú rendszerekének. 

lead kép: eu.azcentral.com

Ezek is érdekelhetnek