2022. december 5. hétfő
Vilma

Egy cég fényt ajándékoz a vásárlói nevében oda, ahol a világítás nehezen megoldható

2021. október 11., 14:00
Egy cég fényt ajándékoz a vásárlói nevében oda, ahol a világítás nehezen megoldható

A világon a gazdasági egyenlőtlenségek elképesztően hatalmasak, ami erősen megmutatkozik a környezetvédelem területén is. Van, ahol már törvénybe foglalták, hogy nem lehet új épületet felhúzni napelemes rendszer nélkül, és van, ahol még az áram is luxuscikknek számít. A környezetvédelem elmaradása pedig az emberre is hatással van. 

Mikrokörnyezet 

Amikor környezetvédelmi szempontokról beszélünk, nem csak a napelemekre, vagy az erdőirtás megakadályozására kell gondolni. Ezek a makrokörnyezetünk számára fontos lépések kellenek, de nem szabad megfeledkezni a mikrokörnyezetünk szükségleteiről sem. 

Példának okáért: az, hogy áram működteti a világításunkat az egészségünk számára lényegesen jobb, mintha a petróleum lámpa fényénél és füstjénél igyekeznénk az esti teendőinket elvégezni (az áram termelésének mikétjével és annak környezeti hatásaival most ne foglalkozzunk). 

Sok olyan terület van azonban a Földön, ahol az áram nem alapvető energiaforrása a háztartásoknak. Ahol az áram ritka vendég, és a petróleum lámpák jelentik az egyetlen világítási lehetőséget az egyébként sem túl egészséges körülmények között. 

 

 

Occa 

A Namene Solar kialakított egy olyan fényforrást, mely a fent említett problémára jelenthet igazán jó megoldást. A lámpának szabályozható a fényintenzitása és a hideg és meleg tartományban is képes a fénykibocsátásra. Ehhez pedig nem kell tüzelőanyag, és áramforrás sem, mert az Occa névre keresztelt lámpa beépített napelemekkel rendelkezik. A napsütésben 6 óra alatt feltölt, de az USB-nek hála akár 3 óra alatt is tölthető, ha éppen találunk hozzá áramforrást. 

Persze a lámpa olcsó is, praktikus is, de ez nem sokat segít azokon az embereken, akiknek a mindennapi élelmezés is komoly kihívást jelent. Éppen ezért az Occa esetében egy igen segítőkész kereskedelmi gyakorlatot alkalmaznak. Aki vásárol egy ilyen lámpát, az igazából rögtön két darabot vesz meg. Az egyiket megkapja, a másikat azonban olyan családoknak juttatja el a cég Kenyában és Dél-Afrikában, ahol a világítás is igazi kihívást jelent. 

képek és lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek