2023. március 23. csütörtök
Emőke

Durva viharrendszert kaptak a nyakukba a görögök

2020. szeptember 18., 08:00
Durva viharrendszert kaptak a nyakukba a görögök

Úgy tűnik, kénytelenek leszünk megbarátkozni egy eddig viszonylag keveset emlegetett fogalommal, ez pedig a medicane. A hurrikánok, trópusi depressziók, trópusi ciklonok és tájfunok sorába kell majd beilleszteni ezt a viharrendszert. 

Hogy miért más a neve? Mert ez a meleg maggal rendelkező ciklon a mediterrán régióban alakul ki. Mostani képviselője Cassilda, mely a Jón tengert választotta bölcső gyanánt, és Görögországra vetett szemet. 

A kialakulásának oka többek közt éppen az, ami miatt mi is annyira szeretjük a mediterrán régiót. A nyári sok napsütés, a meleg, és aminek szinte kivétel nélkül mindenki örül, a felmelegedő tenger. Fürdés szempontjából valóban kellemes, az időjárás alakulásában azonban már gonoszabb szerepet játszik. 

 

A Földközi-tenger Európához közelebbi részein 27-28°C-os víz-hőmérsékleteket lehet mérni, Afrikához közelebbi részein a 28-30°C a jellemző. Ez pedig magasabb harmatpontot is eredményez, mely igen sok plusz energiát képes adni az őszi hónapok itt kialakuló vihar-rendszereinek. 

medicane kialakulásához az is szükséges, hogy a rendszer lassan mozogjon, így sok erőt tudjon gyűjteni. Ha pedig minden összetevő adott, akkor a medicane – mely a mediterranean és a hurricane szavak összevonásából adódik - hasonló tombolásra képes, mint egy trópusi ciklon, vagyis heves esőzéseket, durva szélviharokat hoznak, az ezekkel együtt járó károkkal karöltve. 

képek és lead kép: severe-weather.eu

Ezek is érdekelhetnek