2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Durva szél vitte magával a tél illúzióját is

2022. január 19., 08:00
Durva szél vitte magával a tél illúzióját is

A hétfő, de sok helyen még a keddi hajnal is erőteljes széllel dolgozott. A néhol már az orkán erősséget is megközelítő szél rendesen átrendezte a kerteket, játékokat, könnyű kerti bútorokat hajigált, letépte a téliesítésre kitett fóliákat is. 

A szél okozója egy közeledő hidegfront volt, mely azonban nevével ellentétben első körben inkább melegebb időjárást hozott. 

 

Ez egyértelműen a szélnek köszönhető. A légmozgás ugyanis a talaj közelében megrekedt hideg levegőt távozásra bírta, aminek hatására az országban sok helyen akár 10°C-kal is emelkedett a hőmérséklet. Meleg ettől ugyan nem lett, de az autók szélvédőjét valamivel kevesebb ideig kellett kapargatni. 

A szél sajnos az illúzióját is elvitte a fehér téli tájnak. Bár örülünk a kissé enyhébb időnek, a zúzmarától fehér táj azért igazán szép látvány, ha már a hó nem tisztelt meg bennünket valami nagy mennyiséggel - néhol semekkorával. A talaj menti hideg levegő eltűnése azonban a fehérséget is magával vitte, és mi itt maradtunk a szürke hétköznapban - igaz, legalább a Nap sok helyen kisütött. 

képek és lead kép: shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek