2020. október 1. csütörtök
Malvin

Doriant még sok hasonló követi majd

2019. szeptember 10., 08:00
Doriant még sok hasonló követi majd

Dorian felülmúlta a várakozásokat. A Bahamákon tett látogatása olyan mértékű pusztítást vont maga után, hogy a tudósok között most már egyetértés van abban, hogy Dorian kiérdemelte a legpusztítóbb hurrikán címet. 

kép: nytimes.com

Hogy meddig birtokolhatja, az kérdéses, de túl sokáig biztosan nem. Sajnos ugyanis a klímaválság ezen a területen is érezteti a hatását. A hurrikánok ereje, a “fűtőanyaga” a meleg. Minél melegebb a tenger, annál erősebb viharok képesek kifejlődni. Ráadásul a meleg víz jobban párolog, a viharban így nagyobb mennyiségű eső keletkezik, ami újabb hőfelszabadulással is jár, vagyis tovább erősíti a hurrikánt vagy tájfunt. 

kép: nytimes.com

kép: charitynavigator.org

A jelenlegi tendencia szerint azok a hurrikán, melyek elérik, vagy meg is haladják a 4-es szintet, jelentősen gyakrabban alakulhatnak ki. Ez mintegy 45-87%-os esélynövekedést jelent. Mindehhez még hozzátartozik, hogy a tengerszint emelkedése tovább ront a part menti települések esélyein a viharokkal szemben, vagyis a kétes címet Dorian sem sokáig tudhatja majd magáénak. 

 

kép: bbc.com

lead kép: vox.com