2022. december 1. csütörtök
Elza

Dorian oldalán megérkezett Faxai

2019. szeptember 11., 08:00
Dorian oldalán megérkezett Faxai

Az USA területén Dorian, Japánban Faxai okoz komoly gondokat. A főváros külterületein evakuálni is kellett embereket a tomboló vihar miatt. 

kép: theguardian.com

Faxai szeptember 8-án érte el a Japán partokat, és 200 km/h feletti szélerősséggel tombol. A mérlege eddig 40 sérült, 22 halott és nagyjából 1 000 000 ember áram nélkül. Ezek azonban nem végleges adatok, hiszen a tájfun még korántsem végzett a szigetországgal. 

kép: nytimes.com

A vihar Tokiót is elérte, ezzel teljesen meg is bénította a fővárost. 100 repülőjáratot kényszerültek törölni, ennek következtében rengetegen rekedtek a repülőtereken. De a légi közlekedés mellett a vonatokat, buszokat, metrókat is érintette a gond, vagyis Faxai szinte teljesen megbénította a várost. 

kép: independent.co.uk

A tájfun jelentős mennyiségű csapadékot hoz magával, utána pedig hőhullámra is lehet számítani. A csapadék mennyisége egyes területeken elérte az óránként 100 mm feletti értékeket is. Az esővel együtt pedig az áradások és a földcsuszamlások esélyes is jelentősen megnőtt. A hatóságok jelenleg 2000 embert evakuáltak, de további 400 000 embert felszólítottak, hogy készüljenek fel egy esetleges evakuálási intézkedésre. 

kép: independent.co.uk

Ezek is érdekelhetnek