2022. december 9. péntek
Natália

Döbbenetes mennyiségű energiát rejt az óceán feneke

2021. május 1., 14:00
Döbbenetes mennyiségű energiát rejt az óceán feneke

A világ energiaéhsége egyre csak nő, így a tudósokat minden olyan lehetőség foglalkoztatja, mely elképesztő energiák felszabadulásával jár. Ezek közül a megújuló forrásokra koncentrálni a leginkább kifizetődő, legalábbis hosszútávon és a bolygó szempontjából. 

kép: news.yahoo.com

Hogy mi adja majd a jövő energiáját? Ez egy jó kérdés, de egy friss kutatás rámutatott arra, hogy olyan helyeken is rejtőznek döbbenetes energiakészletek, amikkel eddig még csak nem is számolunk. A vulkanikus tevékenység fellendülése a szárazföldön már tény, de mi a helyzet a tengerek alatt? 

kép: line.17qq.com

A legtöbb aktív vulkán a tengerfenéken foglal helyet, és kitöréseiket most összekapcsolták egy már korábban megfigyelt jelenséggel, amiről eddig nem tudták, vajon mi okozhatja. Ez pedig a jelentős meleg-áramlás, melyet az óceán fenekén, és a felsőbb, de még mindig mélytengeri rétegekben is megfigyeltek. 

 

 

A tengerfenék vulkánjai is hamut és lávát bocsátanak ki magukból, mely a vizet is felhevíti. Egyetlen ilyen kitörés akár 40 millió olimpiai medence megtöltésére alkalmas forróvizet is generál, de ez a szám csak közelítő, ennél jóval több is lehet, a kitörés mértékétől függően. 

kép: line.17qq.com

Sajnos ezekről a tűzhányókról keveset tudunk, ahogyan arról is, milyen hatással vannak a környező ökoszisztémákra. Az azonban tény, hogy egy-egy ilyen kitörés nagyjából annyi energiát szabadít fel, amivel egy egész kontinens áramellátását lehetne fedezni. Hogy kiaknázható-e ez a lehetőség, és ha igen, akkor milyen módszerrel, az még a jövő zenéje, de a mostani felfedezés közelebb visz az ilyen rendszerek megértéséhez. 

kép: artstation.com

lead kép: NOAA - NSF - WHOI

 

Ezek is érdekelhetnek