2023. február 8. szerda
Aranka

Döbbenetes legek a növényvilágból 2

2019. május 23., 08:00
Döbbenetes legek a növényvilágból 2

Folytassuk a sort a növények elképesztő tulajdonságait bemutató cikkben azokkal, melyek elképesztően lassúak, vagy éppen olyan dolgokra képesek, melyek kimerítik a gyilkosság fogalmát is. 

Lassúság 

Az előző cikkben volt szó a leggyorsabb növényekről, melyek egyetlen nap alatt akár 90 centit is képesek nőni. De persze a másik oldalnak is vannak képviselői. Sokan emlékezhetnek még Wilson bácsi híres növényére, mely 15 évente csak egyszer virágzik, és utána el is pusztul. Nos, nem egészen légből kapott az elgondolás, de a számok nem stimmelnek. A leglassabban fejlődő növények rekordere az Andokban honos havasi bromélia. Ahhoz, hogy végre virágot bontson 150 évre van szüksége, virága azonban 10 méter magasra is felnyúlik. 150 évnyi várakozás után a pár hetes kiteljesedés következik, majd a növény elpusztul. 

kép: pinterest.co.uk

Túlélés 

A növények is nagyon sok dolgot megtesznek a túlélésükért. A zuzmók köztük is kiemelkednek, elképesztő alkalmazkodási képességükkel. Ha a Földön újra beköszönt a jégkorszak, az sem érinti ezt a fajt érzékenyen. A –17 fokos hidegben a zuzmó még vígan növekszik, de a tudósok kíváncsiak voltak, hol van a határ. A növekedése ugyan megáll, de -196°C-os hidegben is életben marad. 

Más növények más, lehetetlen körülményekhez alkalmazkodtak. Vannak olyanok, melyeknek csak egy egészen kevéske fény kell a túléléshez. Nem, nem az árnyéktűrő növényekről van szó, hanem egy moszatfajról. a tengerekben élő növényeknek számolniuk kell azzal, hogy minél több víz van felettük, annál kevesebb fény jut el hozzájuk. Ez azonban nem mindenkit zavar. A kérdéses moszat ugyanis 269 méteres mélységben is megél. Ide a fénynek már csak 0.0005%-ka hatol le, de a moszatnak ennyi is elég. 

kép: abc.net.au

És aki azt hinné, a növények békés alkalmazkodók, annak bemutatjuk a nuytsia fajt. A kifejezetten mutatós, szép virágzattal rendelkező fafaj igen sajátságos túlélési technikát választott. A Nyugat - Ausztrália száraz síkságain honos növény nem pazarol arra időt, hogy gyökereit olyan mélyre növessze, ahol a nedvesség állandóan jelen van, vagyis a túlélése biztosított. Sokkal inkább szélesen kiterjeszti őket, keres, méghozzá egy másik fát, mely a közelében él. Ha megtalálja, gyökereivel körbefogja a másik növény gyökereit, és tüskeszerű, éles képleteket növeszt, amivel egyszerűen levágja a másik növényt annak saját gyökérzetéről. A nuytsia így “ráül” a másik gyökérrendszerre, és a továbbiakban azt használja a fennmaradásához, míg a gyökerek eredeti gazdája elpusztul. 

lead kép: zuzmo.hu

Ezek is érdekelhetnek