2022. október 2. vasárnap
Petra

Dixie öles léptekkel halad a rekord méretű rombolás irányába

2021. augusztus 21., 14:00
Dixie öles léptekkel halad a rekord méretű rombolás irányába

Nem csak nálunk, az északi félteke számos pontján tombol kánikula, sok helyen magasabb értékekkel is, mint amivel hazánkban valaha is találkoztunk. Kalifornia sem kivétel ez alól, ahol a nagy melegek kicsit sem szokatlanok, most azonban Dixie-t segítik.

 

kép: abc7news.com

Olyannyira, hogy a tűzvész jelenleg Kalifornia történetének második leghatalmasabb tűzvésze. A csúcstartó a 2020-as erdőtűz, melyben 198 978 hektár vált hamuvá. Ettől pedig már Dixie sincsen messze, hiszen eddig 198 378 hektáron (nagyjából 4 budapestnyi) tombolt, ám a megfékezése egyelőre sikertelen. 

kép: Capt. Eric Limones, Cal Fire Santa Clara Unit

Dixie viselkedése még a veterán tűzoltókat is meglepi, szokatlanul hevesen és nagy sebességgel terjed. Az oltási munkálatok folyamatosak, de sajnos a tűz megzabolázására nagyon kevés esély mutatkozik. 

 

 

 

 

Eleddig Greenville városának jó részét emésztette el a tűz, de több településbe is belemart. 31 embert kerestek a hatóságok, közülük 27-et megtaláltak, 4 személyt azonban még most is keresnek. A városban továbbra is érvényben van az evakuálási parancs, éppen ezért nyomatékosan kérik a lakosokat, hogy ne térjenek vissza otthonaikba. 

kép: NBC news

Dixie nem tétlenkedett. A felperzselt 198 378 hektár mellett a mérlegén 893 elpusztított épület is szerepel, valamint további 61, melyeket “csak” megrongált. De fellélegezni nem lehet, mivel a tűzvész további 16 000 ingatlanra jelent fenyegetést, így ha továbbra is ezt az intenzitást produkálja, mellyel július 13 óta ad bőséges munkát a tűzoltóknak, akkor könnyen válhat az állam történetének legpusztítóbb tűzvészévé is. 

kép: Noah Berger - Associated Press

lead kép: Noah Berger- AP

Ezek is érdekelhetnek