2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Derékig érő villámárvíz rombolt Új-Zélandon

2023. június 3., 11:00
Derékig érő villámárvíz rombolt Új-Zélandon

Új-Zélandon, Waihi-Beach területén egy heves felhőszakadás okozott kellemetlen órákat, egyeseknek kellemetlen napokat. Bár idehaza is találkozhattunk már szép számmal elképesztő felhőszakadásokkal, azért ilyennek szerencsére még nem. 

kép: MANDIE THOMPSON-SUPPLIED

Kevesebb, mint egy óra alatt 60 mm csapadék érkezett a felhőszakadás során, két óra leforgása alatt 120 mm-t is meghaladta az érkező eső mennyisége. Bár a település a csapadékvizet egy alacsonyabban fekvő tóba szokta vezetni hatékonyan, ezt a mennyiséget már nem tudta kezelni a csapadékvíz hálózat. 

 

 

Ennek megfelelően villámáradás alakult ki, melynek csúcsintenzitásakor a víz derékig ért az utakon. Ez természetesen jelentős károkat okozott az infrastruktúrában és több épületben is. A mentőalakulatok gyorsan reagáltak, így szerencsére áldozatokat nem követelt az áradás. 

A város elöntött részein több idősek otthona is található, innen a lakókat evakuálták. A helyi polgármester kiemelte, hogy egyelőre nem képesek felvenni a harcot a klímakatasztrófa okán szélsőségessé váló csapadékmennyiségekkel, ehhez költséges átépítések és a város jelentős részének újratervezése szükséges. 

kép: Supplied-NZ Defence Force

lead kép: ALLAN SOLE-STUFF

 

Ezek is érdekelhetnek