2022. június 30. csütörtök
Pál

Derecho és tornádók romboltak az USA területén, porvihart is létrehozva

2022. május 17., 11:00
Derecho és tornádók romboltak az USA területén, porvihart is létrehozva

Nebraska középső területén május 12-én egy erőteljes viharrendszer haladt keresztül. Ráadásul egy olyan jelenséget hozott létre, ami itt ugyan nem ritka, mi azonban csak néha hallunk róla. Ez pedig nem más, mint a derecho. 

A derecho egy olyan gyors mozgású zivatarrendszer, melyben a szelek is komoly szerephez jutnak. A derechoban ugyanis igen hosszú ideig lehetnek jelen a tornádó erejű szelek, de nem képeznek ténylegesen tornádót, pusztításuk azonban így is rendkívüli. 

A mostani derechoban azonban mégsem a szél volt az érdekes és egyedi, hanem az, hogy Nebraska mellett, Iowa, Dél-Dakota és Minnesota is nyögte a viharrendszer okozta hatások rabigáját, méghozzá porvihar formájában. 

 

 

 

Ezeken a területeken a porvihar kevéssé jellemző, az olyan pedig, mint amilyet most a derecho hozott létre, kifejezetten ritka. A látótávolság ugyanis az érintett területeken technikailag nullára csökkent, mely jelentős fennakadásokat is okozott a közlekedésben. 

kép: Jim Clem

A derecho mellett a viharrendszer legalább 5 tornádót is szült, és sajnos halálos áldozatok nélkül nem sikerült átvészelni a különösen nagy rombolással áthaladó viharrendszert. 5 ember vesztette életét, és sok a sérült is. 

Képek és lead kép: shutterstock

A képek illusztrációk

Ezek is érdekelhetnek