2023. január 29. vasárnap
Adél

De mi legyen a használt gumiabroncsokkal?

2018. szeptember 26., 08:00
De mi legyen a használt gumiabroncsokkal?

Persze hogy kell a jó abroncs, de jó lenne, ha használat után nem szeméthegyek képződnének belőle, hanem valami hasznosra is fel lehetne használni őket!

Mihez kezdjünk vele? Ki kell dobni?

A világon egész hegyek léteznek, melyek gumiabroncshulladékból állnak. A tartós, fémszállal összedolgozott gumi ugyanis nem bomlik le valami könnyen. Felhasználási területei behatároltak, bár hazánkban is létezik  egy út, ami a mai napig remek minőségű, és amit 40 éve gumidarálék hozzáadásával építettek.

Mindenesetre utat csak nem építhetünk elhasznált abroncsainkból, amikből kb. 4 évente keletkezik 4 darab. Lássunk egy – két ötletet az újrahasznosításukra:

(kép: pinterest.com)

A kertbe

Igen, az alap megoldás a kerti hinta, de ez azért nem valami mutatós. Ezen lehet javítani azzal, ha lefestjük az abroncsot, de akkor sem lesz a kert dísze. Ellenben ha ülőkét csinálunk belőle, már egészen más a helyzet. Az abroncs fúrható, csavarozható, és ezt jól ki lehet használni. Első körben fessük le a gumit, majd csavarozzunk egy kerek fa lapot az egyik oldalára. Erre kerüljön ülőpárna, amit rögzíthetünk is, és már készen is vagyunk.

Ha a lefestett felület nem nyerte el a tetszését, akkor némi ragasztó, és egy nagyobb adag kötél segítségével rattan hatásúvá is teheti a gumit. Kenje a felületére a ragasztót, és módszeresen tekerje köré a kötelet. Ez esetben egy kis lakkal is vonja be a kész eredményt, hogy ellenállóbb legyen.

Virágoknak

Az előbb leírt módon rattan hatású virágtartó is lehet az abroncsból. A lépések szinte azonosak: tekerje rá a kötelet a ragasztózott abroncsra, és az egyik végén zárja le a lukat egy kerek lappal. Ebben az esetben használhat műanyagot is, de maradhat a fánál is.

Az abroncsot fordítsa a lezárt résszel lefelé, és a másik lukon benyúlva bélelje ki fóliával, hogy megvédje a fát a rothadástól. A vízelvezetéshez érdemes apró lukakat fúrnia az abroncs alulra eső részébe, ezt megteheti a körbetekerés után is. mehet bele a föld, és a virágok, majd keressen neki egy jó helyet a kertben. Ha lábakat is csavaroz az aljára, akkor magas, és még mutatósabb tartója lehet.

(kép: pinterest.com)

Fekhely

Folyton megeszi a kutya a fonott kosarát? Akkor ki vele! Egy leharcolt abroncs sokkal jobb lehet annál. Alaposan ki kell mosni, és le kell festeni, lehetőleg olyan festékkel, ami nem ártalmas akkor sem, ha a kutyus nyalogatja azt.

Ha megvan, akkor egy nagy párnát gyömöszöljön a közepébe, és tegye le a kutyusnak, hogy birtokba vehesse. Ha nincs ekkora párnája, akkor egy régi pulóver, és szivacstörmelék is tökéletes lesz.

(lead kép: pinterest.com)

Ezek is érdekelhetnek