2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel

Csütörtökön jön a Perseidák maximuma

2021. augusztus 11., 08:00
Csütörtökön jön a Perseidák maximuma

Ha augusztus, akkor hullócsillagok, és ha hullócsillagok, akkor Perseidák! Volt szó róla, hogy a napokban, illetve az elmúlt hetekben három meteorraj is látható volt az égbolton, haladásuk pedig szép pillanatokat szerezhetett azoknak, akik hajlandóak voltak az estéjük egy részét rááldozni a jelenség tanulmányozására. 

kép: skyandtelescope.org

Most a Perseidák kedveskednek nekünk esti programmal, melyhez ráadásul az idő is kedvező lesz. Az egyik leglátványosabb meteorraj maximuma ugyanis augusztus 12-re, csütörtökre esik, ilyenkor érdemes egy pár órát rászánni a nézelődésre. 

Ehhez most nem is kell sok dolog, mivel várhatóan a felhők nem zavarnak bele a képbe, és a Holdsarló is csak egészen kicsit világít meg az égből, azt is alacsonyan teszi. Mindemellett a nyári melegnek köszönhetően a csillagleshez nemigen kell más, mint egy takaró, amire kifekszünk. 

 

Az ideális körülményeknek hála a hullócsillagokat az egész égbolton szemlélhetjük, ráadásul a Perseidák maximumán akár 100 hullócsillagot is láthatunk óránként, 21 és 24 óra között, vagyis nem is kell olyan sokat várni az égi jelenség megpillantására. 

kép: getty

Aki egy kicsit többet szeretne tudni a jelenségről, vagy szívesen csatlakozna amatőr vagy profi csillagászhoz a megfigyelésben, annak az Egy hét a csillagok alatt címmel futó rendezvénysorozat segíthet. Mindenképpen igyekezzünk olyan helyet választani a megfigyelésre, ami sötét. Ez nem olyan egyszerű, kiváltképp a városban, de egy közeli parkban, vagy egy kis autózás árán biztosan találunk ideális helyet egy kései piknikre, és a romantikus csillaglesre. 

kép: sciencefocus.com

lead kép: petapixel.com

Ezek is érdekelhetnek