2022. október 4. kedd
Ferenc

Csúcsra járatva kell napelemfarmot működtetni, de nem akárhogyan

2019. június 20., 12:00
Csúcsra járatva kell napelemfarmot működtetni, de nem akárhogyan

Hogyan lehet kimaxolni egy energiafarm környezetkímélő voltát? Kína nagyon jól tudja erre a választ, és mindent meg is tesz, hogy egyre több zöld projektet valósítson meg! 

Úszó napelemek 

A dupla zöldítés egyszerű: telepítsünk napelemfarmot egy tó vizére. Hogy ez mitől olyan zöld? Nos természetesen első körben már maga a napelemfarm is zöld, hiszen megújuló energiaforrást hasznosít. Azonban azt tudni kell, hogy a napelemek sem örök életűek. Ahhoz, hogy az az elképesztő intenzitású energiát képesek legyenek hasznosítani, ami a Napból érkezik, folyamatosan hűteni kell őket, ellenkező esetben az alkatrészek sérülnének, és a napelem tönkre menne. Vagyis a hűtésről gondoskodni kell, ami nagy fejtörés, és komolya beruházás egy napelemfarmnál. Már persze abban az esetben, ha az nem egy tó vizére épül. Ha igen, akkor a hűtés mellé tehetünk is egy pipát, hiszen a víz elvégzi ezt a munkát! Sőt! A napelemek, mivel árnyékolják a tó felszínét, csökkentik annak párolgását is, de nem árnyékolnak annyira, hogy az hatást gyakorolna a tó élővilágára. 

kép: seaflex.net

Vagyis az úszó napelemek nem csak többszörösen zöldek, de még gazdaságosak is, hiszen a hűtőrendszert a természete adja, a karbantartás így lényegesen egyszerűbb és olcsóbb is. 

Ha már lúd… 

Ha már az úszó napelemfarmok ilyen gazdaságosak, akkor Kína elve ez: telepítsünk belőlük sokat! Plusz pont, hogy bányatavakat céloznak ezzel a kezdeményezéssel, vagyis az azelőtt szénbányaként erőforrást biztosító, de közben kimerült, beomlott vagy egyszerűen csak elhagyott helyek feltöltődtek esővízzel, így alkalmasak a megújuló energiatermelés talajának is. Arról már nem is beszélve, hogy egy ilyen farm a szárazföldön értékes termőterületeket venne le, esetleg erőd részek esnének áldozatul az energiatermelés kényszerének. 

kép: spectrum.ieee.org

 Kína nem titkoltan törekszik arra, hogy a megújuló energiaforrások kihasználásának tekintetében a világ vezető hatalma lehessen. Ez persze nem pusztán a környezetvédelemről szól, hosszútávon nagyon is komoly gazdasági előnyöket rejt magában, vagyis a pénz befektetése nagyon is megtérül majd. 

lead kép: ciel-et-terre.net

 

Ezek is érdekelhetnek