2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

Costa Rica egyik vulkánja is kitört, amit sikerült levideózni!

2021. július 2., 11:00
Costa Rica egyik vulkánja is kitört, amit sikerült levideózni!

Ha azt gondolta, hogy a vulkánkitörések végre kissé elcsendesedtek a világban, akkor tévedett. Vannak olyan kürtők, melyek szinte szünet nélkül produkálnak kisebb kitöréseket, mint például az Etna, és vannak új játékosok is a pályán. 

kép: OVISUCORI-UNA-AFP

Ezúttal a Rincon de la Vieja, Costa Rica aktív vulkánja produkált egy igen látványos kitörést, amit a szerencsének és a folyamatos megfigyelésnek köszönhetően több szemszögből is sikerült rögzíteni. A kitörés nagyjából 4.2 km-es magasságot ért el. 

 

 

Láva, izzó kőzet nem, sőt, még hamu is csak kevés távozott a kürtőből, többnyire forró gőz és sűrű gáz emelkedett az ég felé. Ez persze nem kisebbíti a látványt, de a kitöréssel járó problémákat jelentősen lecsökkenti. Szerencsére sem sérülés, sem halál nem járt a kitörés nyomában, de azért a hatóságok szorosan megfigyelik a hegyet, és az embereket kérik, hogy ne közelítsék meg a veszélyzónát. 

kép: OVSICORI-UNA

Nem csak a kitörés okozhat ugyanis gondokat, ahogyan egy másik videón ez nagyon jól látszik. A nyugodt, hangulatosan csörgedező patak igen gyorsan egy forró és sűrű, iszapos zuhataggá változik, amikor egy lahár tör elő a földből. 

A vulkán utoljára 2020-ban köszörülte a torkát, hosszan elnyújtva, több részletben, vagyis a mostani jelenség valószínűleg csak az első egy hosszú sorban, ahol ilyen látványos, de remélhetőleg veszélytelen események kísérik egymást. 

lead kép: Rincon de la Vieja National Park - Local Guide

Ezek is érdekelhetnek