2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Brutális meleg, és dühöngő esőzés jön

2019. szeptember 22., 13:00
Brutális meleg, és dühöngő esőzés jön

IOD esemény fenyegeti Kelet-Afrikát és nem lehet tenni ellen. Más lehetőség nincs, mint felkészülni rá. 

IOD 

Az IOD betűszó az Indiai-óceáni dipol rövidítése. Lényegében arról van szó, hogy az egyenlítő menti területek időjárására az Indiai-óceán jóval nagyobb hatással van, mint eddig hitték. Az ok ebben az esetben is a klímakatasztrófa. Az Indiai-óceán melegedése ugyanis kifejezetten nagy. Így a felette kialakuló időjárási képződmények is változnak, például lényegesen nagyobb csapadékmennyiséget szállítanak a kialakuló viharok. 

kép: pna.gov.ph

Az IOD lehet pozitív, mely esetben Afrika délkeleti részein jelentkezik komolyabb mennyiségű csapadék, míg Ausztrália és Indonézia egyes területei szárazságra készülhetnek. Ebbe a rendszerbe természetesen jelentősen beleszól az El Nino is. Negatív IOD esetén a dolog éppen fordítva adódik, vagyis Ausztrália kap jelentősebb mennyiségben csapadékot, és az afrikai területeken jelentkezik a szárazság. A jelenség ciklikusságot mutat, és mint kiderült, Ausztrália legszárazabb évei voltak a legerősebb pozitív IOD évek (1982, 1994, 2002, 2006). 

Most lesz a legerősebb 

Az idei év az előrejelzések szerint az eddigi legerősebb pozitív IOD év lesz, amit csak feljegyeztek a történelem során. Erre enged következtetni az is, hogy a legkisebb kontinensen elképesztő szárazság alakult ki, ami várhatóan pusztító erdő és bozóttüzeket is elő fog idézni. 

Amire most a tudósok a leginkább felhívják a figyelmet az az, hogy Kelet-Afrika államainak fel kell készülni a legsúlyosabb áradásokra, amikkel találkozhattak. Az IOD ugyanis nem viccel, döbbenetes mennyiségben képes a csapadékot szállítani, ami nem csak életet adhat, hanem erős rombolásra is képes. 

kép: inquinte.ca

Az eseményt a helyi hatóságok sem veszik félvállról, és a világ is készülhet rá, hogy valószínűleg milliós kitelepítésekkel és erős migrációval is számolni kell majd a szélsőséges időjárás következtében. A Klímakatasztrófa nem csak abban merül ki, hogy az átlaghőmérséklet megemelkedik. Jelentősen beleszól a meteorológiai események és rendszerek alakulásába is, olyan időjárási anomáliákat teremtve, melyeket képtelenek vagyunk kivédeni, kontrollálni, vagy akár csak hathatósan felkészülni rájuk. A megoldás kizárólag az lehet, ha képesek vagyunk gátat szabni a felmelegedésnek, meghozva a szükséges, vagy akár fájó áldozatokat is. 

lead kép: thejakartapost.com

Ezek is érdekelhetnek