2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Brutális károkat okozott, és már az első nap több, mint 1500 halálos áldozatot követelt a Török-Szír földrengés

2023. február 7., 08:00
Brutális károkat okozott, és már az első nap több, mint 1500 halálos áldozatot követelt a Török-Szír földrengés

Irtózatos földrengés rázta meg a Török-Szír határ menti régiót február 6-án kora reggel. A sekély rengések elérték a 7,8-at a Richter-skálán, ezzel pedig a Törökországban valaha regisztrált második legnagyobb rengéssé lépett elő. 

kép: Cuma Sari - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

Nemcsak maga a földrengés, hanem az utórengések is erőteljesek voltak. Az érintett terület igen nagy, hiszen erős remegést érezhettek több, mint 12 millióan, míg a közvetlen legerősebb rengést 70 000 ember volt kénytelen átélni. 

 

 

 

A földmozgásnak rengeteg épület volt képtelen ellenállni, sokemeletes lakóházak omlottak össze kártyavárként néhány pillanat alatt, az embereknek reagálni sem volt idejük. A mentőalakulatok folyamatosan dolgoznak. 

Bár megfeszített munka folyik az érintett részeken, már a katasztrófa első napján 500 halálos áldozattal lehet számolni a török és a szír oldalon, és ez a szám sajnos várhatóan meredeken fog emelkedni. Mintegy 1700 épület omlott össze, a gazdasági károk az előzetes becslések szerint Törökország GDP-jének 2%-a körül járhatnak. 

Még hétfő délután egy újabb földrengés pattant ki a területen, ezúttal egy 7,7-es erősségű, mely a katasztrofális helyzetet - ha lehet -, még tovább  rontotta. Délutánra a halottak száma már elérte az 1500-at, miközben az összeomlott épületek száma 2800-ra emelkedett, és a hatóságok már közelítőleg sem tudják meghatározni, hány ember rekedhetett a romok alatt.

kép: Cuma Sari - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

lead kép: Omer Yasin Ergin - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

Ezek is érdekelhetnek