2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Brutális hőhullám a franciáknál!

2019. július 1., 16:00
Brutális hőhullám a franciáknál!

hőhullám nem csak itthon, hanem más országokban is gondokat okoz. De nem akkorákat, mint Franciaországban, ahol a mostani hőség olyan mértékű, hogy a helyi meteorológiai állomások fennállásuk óta most először kénytelenek voltak vörös riasztást kiadni. 

Forróság 

Pénteken bizony életbe is lépett a vörös riasztás, annak köszönhetően, hogy 45 °C-ra emelkedett a hőmérő higanyszála. Ez a forróság már olyan mértékű, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, főleg nem a városokban. Marsielle, Avignon, Montpellier, Nimes és a környező megyékre volt érvényben a riasztás, melynek létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Most már nem is bánnak annyira óvatosan ezzel a riasztási szinttel a franciák, hiszen egy hasonló hőhullám 2003-ban 15 000 ember halálát okozta az országban - egész Európában pedig mintegy 70 000 haláleset volt a hőség számlájára írható. 

kép: arabnews.com

A durva meleg a városokban csak fokozódik, köszönhetően a rengeteg betonnak, és annak a gyakorlatnak, hogy aa városok területéről sokáig szisztematikusan eltüntették a fákat. Kellet a hely a parkolóknak, lámpáknak, hirdetőtábláknak, de abba senki nem gondolt bele, hogy az az aszfalt, melyet egész nap éri a napsugárzás bizony akár 70°C-ra is melegedhet, de e fölé is kúszhat a hőmérséklet. 

Mi történik? 

A klímaváltozás következtében nem a nyarak lesznek forróbbak, hiszen ilyen hőmérsékleti rekordokra már volt példa, nem is egyszer. A változás abban rejlik, hogy a kiugrások sokkal gyakrabban jelentkeznek. Mind a forróság, mind pedig extrém hideg.  

kép: nbcnews.com

Ez a forróság már akkora, hogy az egészséges szervezetre is halálos lehet abban az esetben, ha a tűző napon végzünk nehéz fizikai munkát. Ilyen helyzetekben tehát ezeket a tevékenységeket mindenképpen szüneteltetni kell. Az iskolákban a testnevelési órákat most felfüggesztették, sőt, a hiányzást is igazoltnak tekintették ebben az esetben. A munkahelyeken ez a luxus nem igazán megengedett, így bár a lurkók otthon maradhattak volna, ezzel a lehetőséggel valószínűleg nem sokan éltek a körzetben. 

Az, hogy ez a forróság halálos lehet az idősekre, betegekre és a csecsemőkre nézve, nem is kell külön kiemelni, hiszen már a 30°C-körüli melegben is figyelmeztetik erre a szakemberek a lakosságot. 

lead kép: healthvermont.gov

Ezek is érdekelhetnek