2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Brazíliában 57 embert ölt meg egy vihar, és az azt követő földcsuszamlások

2020. január 29., 12:00
Brazíliában 57 embert ölt meg egy vihar, és az azt követő földcsuszamlások

Nem csak Madagaszkárnak, Braziliának is meggyűlik a baja az időjárással. Minas Gerais állam fővárosában, Belo Horizontéban 24 óra alatt 170 mm csapadék zúdult le, ami a területen szokatlanul nagy mennyiség, 110 éves rekordot döntött meg. 

kép: watchers.news

Sajnos a rekorddöntés halálos áldozatokat is követelt. Az eddigi adatok alapján 57 ember vesztette életét és 19 személyt eltűntként tartanak nyilván. A halálos áldozatok zöme nem az esőzésben, hanem az annak hatására kialakuló földcsuszamlásokban veszett oda. 

kép: bbc.com

A hatóságok eddig 2500 személy evakuáltak, az ő otthonaik többségében a sár alatt vannak már. Az egész térséget tekintve az evakuáltak száma eléri a 20 000 főt. A terület 99 városában voltak kénytelenek vészhelyzetet hirdetni, és három napos gyászt rendeltek el az áldozatok emlékére. 

kép: theguardian.com

Alegre városában ráadásul egy hatalmas gát is megrepedt a víz súlya alatt, így az ottani hivatalnokok a lakosságot menekülésre szólították fel, hogy el lehessen kerülni egy esetleges gátszakadással járó katasztrófát. 

kép: bbc.com

A meteorológusok szerint a zivataroknak még nincsen vége, így a mentési munkálatokat is igen nehezen lehet csak folytatni. 

lead kép: independent.co.uk

Ezek is érdekelhetnek