2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

Borzalmas mértékű rovarpusztulással néz szembe a világ

2020. május 1., 08:00
Borzalmas mértékű rovarpusztulással néz szembe a világ

A globális katasztrófákkal kapcsolatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy állatcsoportról, melynek jelentősége olyan nagy, hogy nem számításba venni a sérüléseit szarvashiba, mely komoly pusztulási hullámhoz vezethet, melybe az emberiség jelentős része is beletartozik. Igen, a rovarokról van szó. 

Nem csak a méhek 

A méhek elkeserítő pusztulási hulláma olyan téma, mellyel már kénytelen foglalkozni az emberiség, de nem szabad elfelejteni, hogy a méhek csupán egy kis hányadát adják a rovaroknak. Ez a csoport pedig hatalmas, 17-szer annyi képviselője van, mint amekkora az emberiség létszáma, és ezzel messze a legnépesebb állatcsoport. 

kép: atthecabin.blogspot.com

Talán már feltűnt, hogy amikor autóval haladunk az autópályán, vagy amikor a kertben, a virágok közt ücsörgünk, akkor kevesebb a rovar. Nincs annyi nekirepülő bogár a szélvédőn, nem döngicsél annyi repülő rovar a virágok körül, nyugodtabban ülhet ki ebédelni az ember a kertbe. Ennek még akár örülhetnénk is, hiszen nyugodtabb az étkezés, kevesebb a takarítás, de ezek a jelek egy olyan eseményt jeleznek előre, mellyel semmilyen formában nem leszünk képesek felvenni a harcot. 

 

25% 

Persze, észrevettük, hogy kevesebb a rovar, de mégis menyivel? Több felmérés is készült a témában, több területen, így az adatok kissé kuszák, éppen ezért 166 kutatást elemezve a tudósok összesítették a kapott adatokat, és ebből kiderül, hogy globális szinten a rovarállomány negyede eltűnt.  

Ez régiónként eltérő, Európában például gyorsuló ütemű pusztulásról van szó, melyet a kutatók ijesztőnek neveznek. Néhány pozitív adat is befolyásolja a képet. Ilyen az édesvízi rovarok állományának 10%-os növekedése, mely a folyók és tavak megtisztításának köszönhető. De ezek a rovarok az összes faj csupán töredékét teszik ki. 

kép: letsgetsciencey.com

A pusztulás mértéke néhol “csak” elkeserítő, máshol azonban döbbenetes méreteket ölthet. A 25%-os adatot is vitatják egyes kutatók, szerintük az 50% közelebb áll a  valósághoz. Az egyes területek felmérései közt azonban akadnak olyanok melyek már erősen megmutatják azt a katasztrófát, ami ránk várhat. Ilyen terület Németország, ahol a rovarpusztulás aránya 75%, de ennél is döbbenetesebb, ami Puerto Rico-ban történik. Itt ugyanis az állomány 98% eltűnt a természetből. 

lead kép: twobillsdrive.com

Ezek is érdekelhetnek