2020. november 30. hétfő
Andor, András

Csomagolás egy kicsit másképp

2019. június 29., 15:00
Csomagolás egy kicsit másképp

Nagy erőkkel keressük a műanyagok alternatíváját, hiszen tudjuk, olyan globális katasztrófa felé sodornak minket, amit meg kell állítanunk. A klímaváltozás egyik fő mozgatója a hulladék, de komoly hatással van a biodiverzitás eltűnésére is, vagyis mindenképpen tenni kell valamit ellene. 

Nem is olyan könnyű 

Az évtizedek alatt a műanyag erőteljesen beépült a mindennapjainkba. Azok, akik igyekeznek műanyagmentesen élni, ezt nagyon jól tudják, érzik. Vannak dolgok, melyet mindannyian megtehetünk, igaz, kis kellemetlenséggel, kényelmetlenséggel járnak.  

A gyümölcsöket, zöldségeket nem kell nejlonzacskóba szedni, csak egyszer kell beszerezni vászontáskát hozzá. A hentesnél a húst is kérhetjük ételhordóba, ami akár lehet üveg is, hiszen ilyen is van a boltok polcain. De itt nagyjából meg is állt a dolog. 

kép: insideretail.hk

Ha csak nincs a környékünkön csomagolásmentes bolt, akkor bizony gondban leszünk. Persze, szívesen lemondunk a palackos vízről - mivel nem sok értelme van -, és az üdítőkről is, de mi a helyzet az olajjal, a tejföllel, a tésztával - hogy a nasikról már ne is beszéljünk? Hogyan kerülhető ki, hogy az ember évente kilószám vegye a műanyagot, melyet ugyan igyekszik szelektíven gyűjteni, de ez igazán nem megoldás. 

Csere 

A megoldás ebben az esetben nem csak rajtunk múlik. Bár tény, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet a műanyagmentességért, a kikerülhetetlen csomagolásokat ipari szinten kell valahogy helyettesíteni. Most erre született egy olyan megoldás, ami nem csak környezetbarát, hanem profit szempontjából is megállja a helyét, ráadásul beilleszthető a körforgásos gazdaságba. 

kép: en.cand.com.vn

Ez az anyag a biocellulóz, melyet Josh Brito környezetvédelmi szakmérnök alkotott meg, Roza Janusz eredeti ötletét kicsit tovább gondolva. Az anyag létrehozásához mezőgazdasági hulladékra van szükség (gabonaszárak, eladatlan zöldség, gyümölcs, …), melyet baktériumok segítségével fermentálnak, vagyis tulajdonképpen erjesztenek. Ehhez Kombucha tea, cukor és más szerves anyagok hozzáadása szükséges, majd a mikroorganizmusok nagyjából két hét alatt előállítják a biocellulózt. Ezután az anyag fél évig gond nélkül használható, és kifejezetten erős. 

A felhasználási idő után - mivel 100%-ban természetes anyag - egyszerűen lebomlik, komposztálható a kerti hulladékkal, vagyis visszatér a természetbe. A biocellulóz elsősorban az élelmiszerek csomagolására, frissen tartására alkalmas. Reméljük, elterjed - kötelező jelleggel – mely esetben már “csak” az életünk többi szegmensében kell száműzni a műanyagokat, ami szintén hatalmas kihívás lesz.

lead kép: massey.ac.nz