2021. október 22. péntek
Előd

Bizakodhatunk a klímakatasztrófával kapcsolatban?

2021. január 10., 16:00
Bizakodhatunk a klímakatasztrófával kapcsolatban?

2020 mindenképpen tanulságos év volt, már ami az emberiséget érinti. Sajnos meg kellett értenünk, hogy tetteinknek következményei vannak, amik megnyilvánulhatnak akár egy háromnegyed évig lángoló kontinensben, akár az Antarktiszon mért rekord magas hőmérsékletekben. De ennél komolyabb leckét is kaptunk. 

Meleg? Ugyan már... 

A tűz, a rekord meleg, a hőhullámok és aszályok mind lokális probléma, vagyis könnyű azt mondani rá, ez nem a mi bajunk. És amíg ezt tudjuk mondani, addig bizony egyre rosszabb lesz a helyzet. 2020 erre tökéletes példa, hiszen látjuk, hogy egyre nagyobb slamasztikában csücsülünk, de valahogy nem mozgat meg bennünket. A nyereség még most is rövid távon érdekel minket, mindegy, mit áldozunk érte hosszabb léptékben. 

kép: Lukas Flippo-The Sun Herald, via Associated Press

Az állatvilág feláldozható, ahogyan azok a szegényebb régiók is, melyek jobban ki vannak téve a klímakatasztrófa hatásainak. A kibocsátás csökkentésével le vagyunk maradva, mint a borravaló, így még meglepőbb, hogy a Greenpeace ügyvezető igazgatója egy cikkében nagyon is bizakodó a jövővel kapcsolatban. 

 

Pandémia 

John Sauven is a pandémiát emeli ki, ami a tavalyi év legmeghatározóbb elemének tekinthető. Mára az is nyilvánvaló, hogy a kiváltó okok közt a legerősebb az, hogy a vadállatok és emberek találkozásai sűrűsödnek, mivel az állatok élettere egyre zsugorodik nekünk, embereknek köszönhetően. A virológusok ráadásul egyre több ilyen és hasonló járványt vizionálnak, Sauven mégis bizakodó. 

Hogy miért? Mert a pandémia megmutatta, hogy képesek vagyunk összefogni, összehangolt gazdasági és politikai döntéseket hozni egy közös ügy, egy katasztrófa megfékezésének érdekében. Igen képes az emberiség együttműködni, még akkor is, ha ez hatalmas áldozatokat kíván mind anyagilag, mind magánemberi részről. 

kép: Anna Godeassi

Az ügyvezető szerint most már csupán idő kérdése, amikor a politikai elit és a gazdaság jelentős szereplői is belátják, hogy a klímaváltozás bizony katasztrófa, méghozzá olyan, mely az egész emberiséget érinti, nem is beszélve a beruházásokról, részvénypiacokról, hatalmi elrendeződésekről. Amikor pedig ezt felismerik, akkor képesek lesznek közösen és hatékonyan fellépni ellene, ahogyan azt tették most, a koronavírus járványa alatt is.  

Azonban mindenképpen számolni kell egy jelentős különbséggel: a klímakatasztrófára - ahogyan Sauven fogalmaz – sajnos nem létezik vakcina... 

 lead kép: ft.com

Ezek is érdekelhetnek