2022. november 27. vasárnap
Virgil

Biden visszatér a párizsi klímaegyezményhez és ez csak az első lépés

2021. január 30., 12:00
Biden visszatér a párizsi klímaegyezményhez és ez csak az első lépés

Amikor Trump az Egyesült Államok élére állt, a világ számára a természetvédelem szempontjából nehéz évek vártak. Az előző elnök ugyanis szisztematikusan gyengítette a környezet védelmét, nyíltan előtérbe helyezve az olajkitermelést, a szénlobbit, és háttérbe szorítva olyan kezdeményezéseket, mint a párizsi klímaegyezmény. 

77 nap 

Donald Trump elnöksége alatt sok dolog eltűnt, amire pedig nem csak az USA-nak, hanem a világnak is igen nagy szüksége lett volna. Többek közt ilyen volt a párizsi klímaegyezmény is, mely ugyan létezett Trump elnöksége alatt is, ám az elnök igyekezett a lehető leggyorsabban kiléptetni országát a kötelékből, amivel elképesztő károkat okozhatott volna újraválasztása esetén. 

kép: Getty

Trump azonban ment, és Biden jött, aki ígéretéhez híven első hivatali napján visszaléptette az USA-t az egyezménybe. Illetve jelezte ezt a szándékát, a visszalépés folyamata azonban 30 napot vesz igénybe. A remény azonban így újra él, sőt, igen erős, hiszen karbonkibocsátás kétharmadáért felelős országok így már mind vállalták, hogy karbonsemlegessé válnak. 

 

Biden és a környezet 

Az új elnök eltökélt a klímavédelem terén, igen nagy szabású, és elképesztően nagy összegeket felemésztő programja – amennyiben meg is valósul - hatalmas lökést adhat a világnak a fenntarthatóság megalkotásában. 

Biden azonban nem csak a klíma ügyében gondolkodik másképpen, mint elődje. Ahogyan az várható volt, az Alaszka védett területein engedélyezett olajkitermelést is felfüggesztette - igaz, egyelőre csak ideiglenesen -, valamint a Kanada és az USA között megépítendő, erősen vitatott olajvezeték engedélyezését is visszavonta. 

kép: AP Photo-Patrick Semansky

A lépéseivel megindult egy folyamat, mely a Trump kormányzat természetrombolását hivatott kijavítani, de hogy ennek milyen befolyása lesz a vitathatatlanul megerősödött gazdaságra, az már más kérdés. Persze messze nem elhanyagolható, hiszen, ha az USA gazdasága erősen megsínyli a lépéseket, akkor nem marad támogató, akinek segítségével a környezetvédelmi intézkedések valódi változást hozhatnának. 

lead kép: Flickr

Ezek is érdekelhetnek