2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

Betétdíjas PET palackok

2019. szeptember 28., 11:00
Betétdíjas PET palackok

Az ötlet nem új, még hazánkban is volt róla szó, de a szomszédban, Szlovákiában most meg is lépik azt, ami nálunk végül elmaradt. Egy már letűnt rendszert hoznak ezzel vissza, mely nem csak működőképes, hanem ösztönző is. 

Betétdíjat a PET-nek 

Igen, a bevezetésre kerülő régi-új megoldás a betétdíj. Régen ez alapvető volt. Az italos üvegeket vissza lehetett vinni a boltba, és így a vételár egy kis részét vissza is adták. A vevőnek így érdeke volt visszavinni, az újrahasznosítás tökéletesebben megoldható volt, ráadásul a szemét is kevesebb. De még abban az esetben is működött a rendszer, ha a vevő nem tartott igényt a betétdíjra, és kidobta az üveget. Volt, aki összeszedte, hatalmas zsákokban vitte vissza, és aznap az ennivalóra is tellett. 

kép: indiamart.com

Az eldobható műanyagok térhódítása a betétdíjat is kispadra küldte, egészen addig, míg rá nem jöttünk arra, hogy az eldobható nem jelenti azt, hogy nem lesz vele több gondunk. Sőt, lassan belefulladunk a kényelmesen elhajigálható műanyagok áradatába, ám azok gyűjtése és újrahasznosítása még most sem megoldott, illetve nagyon csekély arányban működik. Hazánkban a PET palackok esetében kevesebb, mint 50% az, amit visszagyűjtenek és újrahasznosítanak a rendszerben. Ez részben a lakosság, részben az elégtelen rendszer hibája. 

A szomszéd lépett 

Szlovákiában ugyan ez az adat 60% körüli, a kereskedők felmérése alapján 69%. Az Unió előírásai szerint ennek az aránynak 2029-re el kell érnie a 90%-ot, ami Szlovákiában a várakozások szerint tartható. Ennek ellenére a parlament elfogadta azt a javaslatot, miszerint betétdíjat vezetnek be az egyutas PET palackokra, valamint az alumínium dobozokra is. A díj nem magas, a palackok esetében 12 cent, még a fém italos dobozoknál 10 cent, ami messze nem egy tarthatatlan összeg, ám elég nagy ahhoz, hogy az ember foglalkozzon is vele. 

kép: alibaba.com

Kis szépséghiba, hogy a szomszédban csak a 300 m2 feletti üzletekre vonatkozik a betétdíj kötelező bevezetése. Remélhetőleg hazánk is csatlakozik ehhez a gyakorlathoz, mivel a műanyag gyűjtési és újrahasznosítási mutatóinkat mindenképpen és sürgősen javítani kell. 

lead kép: recycleandrecoverplastics.org

 

Ezek is érdekelhetnek