2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

Bemutatjuk a legelszántabb környezetvédőket a világsztárok között

2019. május 16., 16:00
Bemutatjuk a legelszántabb környezetvédőket a világsztárok között

A klímaváltozás ellen és a környezetvédelem mellett sok politikus, vagy sokunknak ismeretlen aktivista emeli fel a szavát. Ugyanakkor a világhíres sztárok sem maradnak közönbösek, ha állást kell foglalni a témában. Vannak köztük olyanok, akik neve összeforrt a klímaváltozás elleni küzdelemmel, és vannak olyanok is, akiknek ilyen irányú tevékenységük nem kap akkora publicitást 

Leonardo Dicaprio 

Ő talán a legismertebb környezetvédelmi aktivista a világon. Nem csak azért, mert híres színész, hanem azért is, mert nagyon sok előadást tart, sőt, egy egész estés dokumentumfilmet is szentelt a témának. 

Dicapro alapítványa több, mint 100 szervezetet támogat minden évben, dollármilliókat adományozva olyan céloknak, melyek a klímavédelemmel, vagy a biodiverzitás védelmével kapcsolatosak. 

kép: bbc.com

Arnold Schwarzenegger 

A színész - kormányzóról kevesen tudják, hogy lelkes környezetvédő. Politikai pályája pedig lehetővé tette számára azt is, hogy ne csak hírnevét kihasználva érhessen el kisebb sikereket. Kormányzósága idején a napenergia termelése Kalifornia államban kiugróan magas volt, egyre - másra születek a napelemparkok is. Bár a politika színterét már elhagyta, utódja is tovább viszi kezdeményezését, melynek célja, hogy 2030-ra az állam energiaigényét már 50%-ban a napenergia legyen képes fedezni. 

Harrison Ford 

A színészlegenda Schwarzeneggerrel együtt egy sorozatban is kampányol a klímavédelemért. A Years of Living Dangerously (A veszélyes élet évei) című amerikai alkotás célja nem titkoltan az, hogy az emberek józan esze helyett az érzelmeikre hatva érje el, hogy mindent megtegyenek a klímaváltozás ellen, és felemeljék szavukat, ha a vezetés nem teszi ugyan ezt. 

Ehhez Ford neve is tökéletesen cseng, hiszen aktív környezetvédőről van szó, a kormányzóvá lett terminátorról már nem is beszélve, de emellett a produkció számos más világsztárt is felvonultat, akik mind arra kérik az embereket, nézzenek magukba, és tegyenek többet. 

kép: propeller.hu

Bill Gates 

Sokáig a világ leggazdagabb embere címet is viselő Gates elképesztő összegeket jótékonykodik el felesége, Melinda Gates segítségével. Alapítványaikon keresztül nem csak a klímavédelem minden aspektusát támogatják, hanem olyan tudományos projekteknek is  juttatnak pénzt, melyek reményteljes ötletek megvalósításán dolgoznak. 

Többek közt részese annak a kezdeményezésnek is, mely egy tőkealapot hozott létre annak érdekében, hogy a tiszta energiák minél szélesebb körű felhasználását, és az ehhez kapcsolódó technológiai innovációkat támogassa. Ennek az alapnak 100 millió eurós kerete van. 

lead kép: hu.wikipedia.org