2020. december 3. csütörtök
Ferenc, Olívia

Belgiumban történelmi forróság jön

2019. július 26., 08:00
Belgiumban történelmi forróság jön

Volt már szó róla, hogy Európában is erőteljes hőhullámmal kell számolni. Ez ugyan a legerősebben nem hazánkat érinti, de ez nem jelenti azt, hogy itt ne lenne pokoli hőség. 

Vörös riasztás 

A Belgák azonban egy kicsit többet kapnak a jóból. Valószínűleg többet, mint szeretnének. 20 éve lépett életbe egy rendszer, mely különböző színekkel jelöli a hőhullámok erősségét. Mint mindenhol a világon, Belgiumban is volt már meleg, és a hőhullám sem ismeretlen fogalom a számukra. Volt, hogy több napig is szembe kellett nézniük hasonló jelenséggel, mely narancssárga riasztási szint ért el. 

kép: phys.org

Most azonban a rendszer történetében először a vörös riasztást is ki kellett adni az országra, mivel a várható hőmérséklet eléri a 38-40 °C-ot is. Ez a hőség eddig nem volt jellemző a régióra, Belgium számára is ismeretlen volt. Most azonban osztozniuk kell a megpróbáltatásban a franciákkal is, ahol a fővárosban 42°C-ra számíthatnak az emberek. 

Klíma 

Bizony, az ilyen, és ehhez hasonló hőhullámok egyre gyakoribbakká válnak a klimakatasztrófa kibontakozásával. A negyven fokos maximumok sem jelentik még a plafont, hogy hol a határ, az csak azon múlik, mikor sikerül megálljt parancsolni a folyamatnak.

kép: yahoo.com 

Sajnos a helyzeten tovább ront, hogy nem csak az erdőségeket, hanem a városi zöldterületeket is drasztikusan lecsökkentettük. A fák ugyanis nem csak árnyékot adnak, hanem a párologtatással jelentősen hűtik a környezetüket is. De maga az árnyék sem elhanyagolható, hiszen egy fákkal szegélyezett út aszfaltja akár 20°C-kal is hűvösebb lehet annál, mint amelyiket egyetlen fa sem árnyékol. A forró aszfalt, a forró házfalak pedig tovább rontják a forróságot, katlanná változtatva ezzel a nagyvárosokat. Így tehát nincs más lehetőség, mint a légkondicionáló használata, ami pedig be is indítja ez egy gyorsuló spirált, egy öngerjesztő folyamatot, mely nagyban járul hozzá a klímakatasztrófa kibontakozásához is. 

lead kép: independent.co.uk