2021. október 17. vasárnap
Hedvig

Balu téved, komoly fagyok jönnek Európában

2021. február 4., 12:00
Balu téved, komoly fagyok jönnek Európában

Habár Balu, a Fővárosi Állatkert barnamedvéje előjelezte a tavasz érkezését, ezzel azért lehet, hogy lesz egy kis gond. Bár tény, hogy a népi jóslat alapján Balunak igaza van, sajnos az időjárási rendszerek alakulása sokszor nem vesz tudomást a jóslatokról. 

Most is ez történik, amikor egy rendkívül hideg légtömeg indul meg a szibériai vidékekről, és a maga –55°C-os hőmérsékletével Európát veszi célba. A szakemberek csak a “Beast from the East” néven, vagyis a keleti szörnyeteg megnevezéssel illetik a közeledő rendszert. 

 

Hogy ez pontosan mit is jelent? Hideget, első körben Skandináviában és az Egyesült Királyságban, de Nyugat és Közép-Európa sem marad ki a jóból. Havazásra is számíthatunk, de a jégtakaró kialakulására is igen nagy esély mutatkozik. 

A reggeli hőmérsékletek Február közepe táján a -15°C vagy -20°C-ot is elérhetik, de egész nap is fagypont alatt maradhat a hőmérő higanyszála. Hogy hazánkban mekkora befolyással bír majd a rendszer, az egyelőre kérdéses, remélhetőleg nem érint minket akkora hideggel, mint északi szomszédainkat. 

képek: severe-weather.eu

lead kép: allatkertialapitvany.hu

Ezek is érdekelhetnek