2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Bajban a kávé - a megmentő a biolabor lehet

2021. október 23., 14:00
Bajban a kávé - a megmentő a biolabor lehet

A klímaváltozás olyan dolgokat is elvesz tőlünk, amikről nem akarunk lemondani, még akkor sem, ha nagyon megerőltetjük magunkat. Ilyen a kávé is, mely nélkül rengeteg ember képtelen elképzelni a reggeleit (meg a délelőttöket, ebéd utáni perceket, délutánokat, hétvégéket, ünnepeket, családi összejöveteleket, meetingeket, bármilyen pillanatot). 

Mi lesz veled, kávé 

A klímakatasztrófa több fronton is támadja ezt a tagadhatatlanul fontos növényt. A kávé ugyanis érzékeny, nem szereti a nagy hőmérséklet-ingadozásokat, és azt sem, ha nagyon meleg vagy nagyon hideg van. Megfelelő vízmennyiség, napsütés és sok odafigyelés a titka annak, hogy a kezünkben tarthassunk egy bögre erős feketét. 

Mivel a klímaváltozás megállításához messze nem teszünk eleget, így kénytelenek vagyunk szembenézni a ténnyel, hogy a kávé - és persze a tea is - előbb vagy utóbb, de eltűnik az életünkből. Ha pedig sikerül is megmenteni, az ára akkor is igen magasra kúszhat, amitől a hétköznapok elengedhetetlen kellékéből akár ünnepi itallá is lényegülhet... 

Helyettesítés? 

Lehetne helyettesíteni? Hiszen már időtlen idők óta ismerjük a pótkávét, gyerekkorunkban is ezt ihattuk. Azonban a cikória, vagy más alapanyagból készülő “kávé” hátránya, hogy éppen az eredeti fekete legjobb részét nem tartalmazza – a koffeint. 

kép: labcoffee.com

Finn kutatók egy másik oldalról igyekeznek közelíteni a kérdéshez. Nem a kávét kell helyettesíteni, hanem a növényt. Érthetőbben: akkor lesz igazán fenntartható a kávé, ha azt laborban lehet előállítani, vagyis nem kell nevelgetni, öntözni, hőmérsékletekkel bajlódni. Az eredményeik pedig biztatóak, hiszen már most elő tudtak állítani olyan kávét, mely ízében és aromájában is nagyon hasonlít a megszokottra. 

 

Műkaják a polcokon 

A “műkaja” kifejezést sokan a gyorsételekre használják, legalábbis egyelőre. Mostanra ugyanis már létezik a laboratóriumi hús, a labortej és íme, a laborkávé. A jövő élelmiszerpolcain egyre több olyan termék kap majd helyet, melynek köze sincsen a termőtalajhoz, állatokhoz vagy akár növényekhez. Hogy ez mennyire jó vagy rossz, azt mindenki döntse el maga, de tény, hogy az egyre növekvő igényeket a termőterületek már képtelenek kiszolgálni, és vagy további erdőket írtunk ki, aláírva saját halálos ítéletünket, vagy kihasználjuk, amiben valóban jók vagyunk – gondolkodunk és megtaláljuk a kiskaput. 

kép: Reproduction-VTT

lead kép: pixabay

Ezek is érdekelhetnek