2023. március 21. kedd
Benedek

Az ötödik legmelegebb év hazánkban 10 éve a leghidegebb lett

2022. január 13., 08:00
Az ötödik legmelegebb év hazánkban 10 éve a leghidegebb lett

2021-el kapcsolatosan nem lehet azt állítani, hogy a legszerencsésebb évek egyike lett volna. A koronavírus-járványa rendesen keresztbe tett tulajdonképpen mindennek és mindenkinek, és ha legalább a tiszta levegőnek is örültünk egy kicsit, az sem tartott sokáig, hiszen a termelésnek újra kellett indulnia. 

Ráadásul az is igaz, hogy a nyár sem sikerült valami fényesre. Az hagyján, hogy az utazással nagyon óvatosan kellett bánni, de a tavalyi év 10 éve a leghidegebbre sikerült hazánkban. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem voltak olyan napok, mikor a kánikula volt az úr, de azért valamivel az átlag alatt maradtunk az évben. 

Nem igaz ez globálisan. Ha a bolygó egészét nézzük, akkor bizony azzal szembesülünk, hogy a feljegyzések kezdete óta ez volt az ötödik legmelegebb év.  

 

 

Azonban nem csak mi mértünk az átlag alatti éves középhőmérsékletet. Ausztrália, Dél-Afrika és Alaszka egyes területei is az átlag alatt maradtak, de Európa sem ment az átlag hőmérséklete fölé.  

Ezzel szemben azonban Kanada, Grönland, Észak-Afrika és a Közel -Kelet is több fokkal haladta meg az átlagos éves középhőmérsékletét, ezzel pedig jelentősen megdobta a globális átlagot is, 0,3°C-kal volt melegebb 2021, mint az 1991-2020-as átlag. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek