2023. október 4. szerda
Ferenc

Az ősz tavaszi ruhába öltözteti a gyümölcsfákat - de jó ez nekünk?

2022. október 12., 08:00
Az ősz tavaszi ruhába öltözteti a gyümölcsfákat - de jó ez nekünk?

Bár már most is élvezzük az indián nyarat, még egy darabig - úgy tűnik - ezzel a szép őszi idővel számolhatunk. A hosszabb távú előrejelzésekben sajnos igen sok a bizonytalanság, így pontosságuk sem éppen jó, de a népi megfigyelések sokszor nagyon jó támpontot adnak. 

Ezek a bizonyos megfigyelések pedig úgy tartják, hogy ha a gyümölcsfák másodvirágzásba kezdenek az ősszel, akkor szép, napos és kellemesen meleg évszakkal lehet számolni. Most pedig igen sok növény borult virágba. 

 

 

 

A másodvirágzás nem ördögtől való dolog, nem most fordul elő először. Jellemzően a szilva, a gesztenye és az alma kezdett másodszor is virágozni. Sőt, sok helyen az eper is ezt teszi, mi több, friss termés is megjelent a növényeken. 

Azzal együtt, hogy nem most fordul elő először a másodvirágzás, sajnos egy olyan jelenségről van szó, melynek előnyei tulajdonképpen nincsenek, maximum a szépség, hátrányai annál inkább. A friss hajtások télen károsodhatnak, betegségek jelenhetnek meg, illetve az esetlegesen gyümölcsöt is hozó fák azt beérlelni nem tudják, így csak energiát pazarolnak el. A másodvirágzás létrejöttében idén az elhúzódó aszály is szerepet játszik.

képek és lead kép: shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek