2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Az óceáni műanyag ruhakölteményként születik újjá a híres tervező keze nyomán

2021. február 21., 14:00
Az óceáni műanyag ruhakölteményként születik újjá a híres tervező keze nyomán

Mire jó az óceáni műanyag? Mert hogy van belőle bőven, ezt nem győzzük hangsúlyozni, és dacára a fuldokló élővilágnak, az elrettentő képeknek és a mára bizonyított hatásnak, melyet a mikroplasztik az emberekre gyakorol, továbbra is ömlik az óceánokba a műanyag. Éves szinten 8 millió tonna! 

Az átok 

Elsőre nagyon jó ötletnek tűnt, sőt, szenzációsnak! Íme az anyag, ami olcsón előállítható, nagyon tartós, és szinte bármire lehet használni a ruházattól a csomagoláson keresztül a használati tárgyakig. Éljen a műanyag! 

Ja, nem. Mert azzal senki nem számolt, hogy ha olcsó, akkor bizony hanyagul bánunk vele, eldobáljuk, mert van másik, de a műanyag tartós is, nem bomlik le – ehhez sokszor több ezer év is kell -, csak fizikai aprózódáson megy keresztül, ami minden életfomára veszélyt jelent. 

Az óceánokban felhalmozódott műanyaggal pedig kezdeni kell valamit, méghozzá sürgősen. És persze az sem lenne hátrány, ha végre befejeznénk a további szennyezést! 

Parley for the Oceans 

Aki figyelemmel kíséri a témát, annak valószínűleg nem ismeretlen a fenti név. A vállalkozás igyekszik minél több óceáni műanyagot visszagyűjteni, és abból olyasmit készíteni, ami az embereknek fontos, vagyis sokáig megőrzik. Ez első körben egy műanyag gyöngyökből készült karkötő volt, de a cég továbblépett és igen finom, kiváló minőségű műszálat is képes már előállítani az óceáni műanyagból. 

Olyannyira jó az anyag, hogy a híres tervező Iris van Herpen új kollekciójának egy darabját is ebből készítette el, ami a videón 1:52-nél tűnik fel, és ami nagyon mutatós. Az, hogy a ruha mennyire jól játszik az anyag és az emberi bőr határának keverésével csodálatos, de azért van vele egy pici gond. 

A műszál a hordás során mikroplasztikot enged ki magából, vagyis a műanyag még újrahasznosítás után is mérgez minket. Csodálatos, hogy kikerül az óceánból a nagyobb darabokból álló hulladék, de a világot a műanyagok használatával a mikroplasztik mindenképpen elárasztja, vagyis a megoldás nem az újrahasznosítás, hanem a használat - és a gyártás - befejezése lesz. 

képek és lead kép: Molly SJ Lowe

Ezek is érdekelhetnek