2022. június 30. csütörtök
Pál

Az idei év eddigi legmelegebb napja volt Pakisztánban - 51°C-ot mértek

2022. május 18., 08:00
Az idei év eddigi legmelegebb napja volt Pakisztánban - 51°C-ot mértek

Hőhullám söpört végig Európán, bőven a nyári időszakra jellemző, vagy akár még ott is ritka hőmérsékleti maximumokkal riogatva vagy éppen kényeztetve az embereket. De nem csak az öreg kontinens szenvedett a hőségtől. 

India sem maradt le a durva hőhullámok terén. Az 1000 isten hazájában 45°C-os maximumokkal érkezett a májusi meleg, ami azért itt sem jellemző. De Pakisztán még ezen is túltett, itt ugyanis a hőhullám 49°C-ig tornázta fel a hőmérő higanyszálát. 

 

A hőség azonban nem vonult vissza, nem elégedett meg az 50°C-ot megközelítő értékekkel, hanem még azon is túltett, május 14-én Pakisztánban 2022 eddigi legmagasabb hőmérsékleti értékét sikerült regisztrálni. A hőség elérte az 51°C-ot. 

A klímakatasztrófa a szélsőségek felé tolja el az időjárási jelenségeket, beleértve a hőmérsékleti maximumokat és minimumokat is. Sajnos a szárazsággal és az erős szelekkel együtt ez bizony elképesztő veszélyeket rejt magában, ahogyan azt tavaly Lytton település is megtapasztalhatta. A kanadai kisváros először hőségrekordot állított be 49,6°C-kal, majd egyetlen szikra lángra lobbantotta a várost, és mindössze 15 perc alatt elemésztette azt. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek